latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:02 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Додик: Република Српска је против доласка њемачких војника у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Њемачка не може у БиХ да има повјерење Срба и Републике Српске, имајући у виду раније усвојену резолуцију у Бундестагу, која говори да треба промијенити политички систем и све концентрисати на нивоу БиХ, те укинути ентитете.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Коментаришући долазак њемачких војника у БиХ у саставу операције Алтеа, Додик је рекао да Срби не одлучују о томе ко чини тај састав, не могу ништа да ураде и могу само да имају своје мишљење.

- Имајући у виду, поготово у посљедње вријеме, политику Њемачке која се одразила кроз питања њихове резолуције у Бундестагу коју су донијели, ми не можемо да имамо повјерење у ту војну структуру и да је ово искључиво везано за тај сегмент. Имајући у виду да је том резолуцијом Бундестага речено да се задире у уставно-правни поредак, то је типично мијешање у ствари једне земље - рекао је Додик.

Додик је истакао да је против доласка њемачких војника у БиХ.

- Ако то нешто и значи, али очигледно не може се зауставити. Указиваћемо на ове све моменте и елементе зашто сам против. Њемачка овдје, не само због историјских, него и актуелних приступа БиХ, апсолутно не може да има повјерење нас Срба и Републике Српске, имајући у виду раније усвојену резолуцију у Бундестагу, која говори о томе да треба промијенити политички систем и треба све концентрисати на нивоу БиХ, укинути ентитете и ми не можемо да имамо повјерење и да дамо подршку таквој политици Њемачке и њеном присуству овдје - навео је Додик.

Први војници њемачког војног контингента у операцију Алтеа стигли су јуче, а остатак ће бити распоређен у фазама.