latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:06 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Нови Град: Проблем Трговске горе рјешаваће се на међународном плану (ФОТО/ВИДЕО)

У пројекте у Новом Граду у наредном периоду биће издвојено три милиона КМ која ће бити обезбијеђена из ресурса Републике Српске, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Додик се састао са начелником општине Нови Град - Фото: РТРС
Додик се састао са начелником општине Нови ГрадФото: РТРС

- То су пројекти путне мреже, водоснабдијевања и санације штете од земљотреса. Осим тога, значајно је да ће након изградње дионице ауто-пута Приједор-Бањалука посао бити настављен изградњом брзе цесте до Новог Града, Дубице и Градине - рекао је Додик након састанка са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом.

Када је ријеч о енергетским питањима и стању пољопривредних усјева, Додик је истакао да је "циљ обезбиједити довољно хране и сигурно снабдијевање струјом и водом".

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Говорећи о проблему складишта радиоактивног отпада који Хрватска планира на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ, Додик је поручио да лажу сви који кажу да је ту нешто продато, најавивши међународну арбитражу.

- Ићи ћемо на арбитражу, судски поступак да се ово питање рјешава на међународном плану. Чинимо све на политичком плану да се ово питање ријеши. Нажалост, не могу гарантовати да ће овај проблем бити ријешен, али могу да ћемо ово питање држати у жижи интересовања - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поручио да су институције Српске учиниле све што је било у њиховој надлежности како би се овај проблем ријешио и да је Правни тим сачинио оквир на основу чега ће у наредном периоду бити чињени кораци у заштити интереса БиХ.

- Што се тиче граничног прелаза, има помака кад је у питању рекострукција моста, али треба ријешити статус граничног прелаза јер је то створило бројне проблеме привредницима и свим грађанима - рекао је Додик.

Дрљача је нагласио да је ова локална заједница оптерећена проблемима чије рјешавање није у надлежности општине као што је поменути проблем Трговске горе и прекатегоризација граничног прелаза.

Додао је да је данас на састанку било ријечи и о инфраструктурним пројектима, изградњи путне мреже и водоснабдијевању.

- Кад је у питању водоснабдијевање око 16.000 грађана има ријешен овај проблем али треба и даље радити. Влада Српске обезбиједила је средства за изградњу моста у Агићима, на ријеци Јапри који се урушио прије неколико мјесеци за шта је обезбијеђено око 350.000 КМ. Осим тога, обезбијеђена су средства за проширење капацитета дјечијег вртића "Пчелица Маја" - прецизирао је Дрљача.

Додао је да ће Влада Српске подржати и пројекат уличне расвјете на Кеју војводе Степе.

Дрљача је рекао да се у овој локалној заједници улажу напори за побољшање привредног амбијента, наводећи да је општина купила земљиште за проширење индустријске зоне.