latinica  ћирилица
16/08/2022 |  17:15 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Турковићева наставља да узурпира уставну надлежност Предсједништва (ВИДЕО)

Још један дипломатски инцидент Бисере Турковић. Самовољно је придружила БиХ глобалној иницијативи САД којом се осуђује наводно притварање и присилна депортација украјинских цивила у Русију.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

На тај начин Турковићева наставља да у спољној политици спроводи искључиво интересе СДА и узурпира уставну надлежност Предсједништва БиХ- упозоравају званичници Републике Српске.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик јасно је рекао да за било какво прикључење БиХ инцијативама које иду у правцу осуде Русије нема и неће бити сагласности у Предсједништву.

Држава то сам ја, тако се понаша Бисера Турковић. Самовољно одређује спољно - политички правац БиХ иако је то посао Предсједништва.

Не мари за Парламентарну скупштину и Савјет министара. Некритички, слијепо слиједећи упутства америчких покровитеља прикључује БиХ, тиме Републику Српску и Србе још једној у низу антируских иницијатива.

- Придружујемо се осуди такозване операције филтрације за притварање и присилну депортацију украјинских цивила у Русију - изјавила је Турковићева.

Иступ Бисере Турковић говори колико је БиХ подијељена земља и да њене институције не функционишу, реаговао је српски члан Предсједништва БиХ и додао да оваквим поступцима заправо Бошњаци руше БиХ у коју се куну.

- Она је неовлаштена , спољна политичка питања искучиво су у надлежности Предсдједништва. То је њено лично мишљење, ту је направљена прича да ако нешто она каже да је то став БиХ, то није тачно. Нема ниједне формалне одлуке да се БиХ придружила санкцијама Русији, па неће се придружити ни овој - истакао је Додик.

Бисера Турковић крши Устав БиХ, чланство у СДА и блискост са породицом Изетбеговић не даје јој право да мисли да је изнад Парламентарне скупштине и Предсједништва - коментаришу српски политичари још један тежак, дипломатски гаф шефа дипломатије БиХ.

- Бисера наставља своје самостално иступање и дјеловање у међународним инстутуцијама што није добро. БиХ мора да задржи неутралност по питању сукоба у Украјини. Осуђивање неких потеза да ли руске или украјинске стране доводи до нових подјела у БиХ. Мора се једноставно стати у крај Бисери Турковић - рекао је потпредсједник Народне скупштуине Републике Српске Милан Петковић.

- Бисера, нећу је назвати министром јер далеко је она од министра, тако се понаша од како је именована на ту позицију. Све јој, нажалост, пролази некажњено. Очигледно мисли да је изнад парламента, изнад Предсједништва и одговара свом страначком шефу Бакиру Изетбеговићу - поручио је посланик ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ Ненад Нешић.

У јеку руске кампање у Украјини, амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Москву да спроводи операцију "филтрирања" становништва и насилне депортације Украјинаца у Русију.

Новинар Данијел Симић мјесецима је извјештавао из Донбаса и каже да није видио ништа што би поткријепило америчке тврдње. И подсјећа да су САД током Другог свјетског рата радиле нешто много горе од филтрирања када су у логоре затварали сопствене држављане јапанског поријекла.

- На ратишту у Донбасу суочио сам се са процесом филтрације, то је нормалан поступак који се проводи у свим армијама свијета, а тиче се тога да се цивилно становништво повргава провјери докуманата. Уколико се утврди да неко није био припадник украјинских војних снага, ти људи могу да остану у ДНР и ЛНР или да оду у Русију одакле могу ићи у земље трећег свијета - истакао је Симић.

Незаконит и неусаглашен покушај прикључења БиХ још једној антируској иницијативи потребан је САД да покажу како је цијели свијет увео санцкије Русији, али 45 моћних држава попут Кине, Индије, Бразила и других то нису урадиле.

Због Српске није ни БиХ, то зна Москва и џаба Бисерина самовоља.