latinica  ћирилица
16/08/2022 |  18:28 | Аутор: РТС

Влада Србије и пољопривредници постигли договор о цијени сунцокрета

Влада Републике Србије постигла је договор са удружењем Стиг из Пожаревца и групом грађана Јужни Банат, потврђено је РТС-у.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Наиме, према финалном договору који је парафирала Влада Србије, коначна цијена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног мјеста до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млијеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мјера у сектору сточарства, разговара са сточарима. Истим документом, пољопривредницима је обезбјеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Из Владе Србије за РТС је речено да су задовољни успјешним завршетком преговора, као и да су очекивали овакав сценарио с обзиром на то да је током јучерашњег састанка постигнут висок степен сагласја.

Додају да им је драго да су удружења Стиг и Јужни Банат показала висок степен толеранције, разумијевања и солидарности, имајући у виду тешку недјељу која је пред Србијом и да су разумијели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности.

Обе стране су нагласиле да ће убудуће заједно радити на свим даљим корацима ка побољшању услова рада пољопривредника у Србији и сигурни су да ће уз сталну комуникацију и редовне састанке ситуације попут ове бити предупређене.

Ратари већ осам дана протестују широм Србије. Након јучерашњих преговора данас су наставили блокаде путева у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Панчеву. Пољопривредници из Шумадије кренули су тракторима за Београд.

Пољопривредници су на јучерашњим разговорима са Владом постигли договор о премијама за млеко.