latinica  ћирилица
17/08/2022 |  16:07 ⇒ 18/08/2022 | 09:03 | Аутор: РТС

Вучић: Поштујемо мандат КФОР-а; Столтенберг: Спремни смо да осигурамо безбједност

Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избјегну насиље на сјеверу Космета, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.
Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Истакао је КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује и осигура безбједност свим грађанима.

Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат КФОР-а

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је генералном секретару НАТО-а што је желио да саслуша позицију Србије и то није први пут.

- Говорили смо о ономе што се збивало, не морамо увијек све ствари да видимо истим очима, али оно што је нама важно је улога КФОР-а који поштујемо и начелник генералштаба је по мом наређењу ступио у контакт са командантом КФОР-а критичне вечери око 21.00 час и мислимо да је то значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на сјеверу КиМ - рекао је Вучић.

Вучић је указао да ће Србија наставити да поштује мандат КФОР-а у складу са међународним јавно правним нормама које су прокламовале УН.

- Вјерујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумијевање и жељу како Столтенберга тако и цијелог КФОР-а и НАТО-а да се обезбиједе мир и стабилност - нагласио је Вучић.

Столтенберг: Поздрављам наставак дијалога

Столтенберг је поздравио нову рунду дијалога Београда и Приштине који се у четвртак одржава у Бриселу.

- Поздрављам нову рунду преговора између лидера и позивам све стране да приступе разговорима конструктивно - рекао је генерални секретар НАТПО-а.

Истакао је да је са Вучићем разговарао о изазовима везаним за сјевер Косова и драго му је због могућности да се данас састану и лично разговарају о томе.

- Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избегну насиље. КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује како би осигурао безбједност за све грађане на Космету - рекао је Столтенберг.

КФОР појачао присуство на сјеверу КиМ

Генерални секретар НАТО рекао је да је КФОР већ појачао присуство на сјеверу КиМ и да је спреман да дјелује у случају ескалације ситуације, али да прије свега ради на смиривању тензија кроз контакте са Београдом и Приштином.

- Ми имамо значајну војну мисију на Косову од близу 4.000 војника и већ то помаже да се спрече тензије, ескaлација и било какав сукоб - рекао је Столтенберг.

Столтенберг је додао да је КФОР у блиском контакту са начелником Генералштаба Војске Србије и надлежнима у Београду и Приштини, додавши да је то начин да се спијрече неспоразум и да се делује у ситуацијама каква је виђена крајем јула.

Вучић: Доставио сам листу упада на сјевер КиМ, као и списак напада

Вучић је указао да је за људе у Србији и српски народ на КиМ важно да су објаснли своју позицију.

- Доставио сам листу упада специјалних приштинских јединица на сјевер које су морале за то да имају сагласност, а никада нису. Доставио сам списак свих инцидената и напада на српско становништво што је учестало на КиМ - рекао је Вучић.