latinica  ћирилица
17/08/2022 |  18:08 ⇒ 19:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић се састао са Ескобаром (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Бриселу и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.
Александар Вучић и Габријел Ескобар (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић и Габријел Ескобар (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Дијалог слиједи, двије недеље након тензија на КиМ, због одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, која је, на интервенцију САД и ЕУ, одложена за 1. септембар.

Ескобар је, недавно, рекао да треба да се формира Заједница српских општина, али у скаду са уставом тзв. Косова.

Београд и предсједник Србије, међутим, чврсти су у ставу да потписано мора да се поштује и да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом.

Претходно, Вучић је разговарао и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Такође, раније данас разговарао је и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а након састанка поручио да је улога НАТО и КФОР на КиМ важна за Србију, а од пресудног значаја очување мира и стабилности.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Сутра слиједи нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, а предсједник Србије прво ће разговарати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а након тога би, како је планирано, предвиђен и заједнички састанак.