latinica  ћирилица
17/08/2022 |  20:59 ⇒ 20:59 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко увјерен: Вучић неће увести санкције Русији

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је увјерен ће предсједник Србије Александар Вучић остати при својој политици одбацивања било каквих санкција Русији.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Питање притисака и покушаја да се примора Београд да окрене леђа Русији постоји и постојаће, али на основу Вучићевих званичних изјава и да кажем личну ствар, на основу контаката са њим постоји разлог да се каже да је Вучићев приступ одбацивања антируских мјера веома стабилан и принципијелан и има разлога да очекујемо да ће се тако наставити - рекао је Боцан-Харченко за телевизију Русија-24.

Према његовим ријечима, Вучићев став је сасвим јасан и дефинитиван у контексту линије коју Србија води стратешки, дугорочно и коју Србија није напустила, укључујући улазак у Европску унију и наставак приступних преговора.

- Друга ствар је што је Запад све захтјеве за европски пут Београду свео на три (захтјева): придруживање антируским санкцијама, признавање независности тзв. Косова и смањење веза са руководством Републике Српске - рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да су то захтјеви који су најосјетљивији и апсолутно неприхватљиви за Београд.