latinica  ћирилица
18/08/2022 |  07:15 ⇒ 09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бриселу наставак дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу

У Бриселу ће данас бити настављен дијалог Београда и Приштине, на највишем нивоу, а предсједник Србије Александар Вучић ће се, најприје, састати са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а затим би, како је планирано, требало да буде одржан заједнички састанак са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Предсједник Србије јуче се састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а послије тог сусрета напоменуо је да ће ови разговори бити тешки, јер нема сагласни са Приштином готово ни по једном питању, али да се Србија држи међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

Он је истакао и да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно, а не рјешење по нечијим жељама којима би се Србија уцјењивала или јој се издао налог како да се понаша.

- Они кажу "ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија". То не функционише тако. Морамо да разговарамо, да видимо које би било право компромисно рјешење. Ми смо спремни за то - рекао је Вучић у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО.

И прије одласка у Брисел Вучић је јасно поручио да све што је договорено мора бити спроведено, са нагласком на формирање Заједнице српских општина.

Током јучерашњег дана Вучић је одвојено разговарао са Лајчаком, као и са специјалним представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром и на тим састанцима поновио да Србија инсистира на пуном спровођењу потписаних и прихваћених споразума из Брисела, јер је Београд све своје обавезе у потпуности испунио.

Са Столтенбергом је јуче разговарао и Аљбин Курти, који је рекао да Приштина неће одустати од примјене одлуке о пререгистрацији возила са српским таблицама, наводећи да они испуњавају своје законске обавезе, као и да се како тврди, Београд са тим сагласио још 2018. године.

Најављујући разговор у Бриселу Европска спољнополитичка служба (ЕЕАС) навела је да је циљ састанка изналажење пута за напредак у дијалогу и постизање свеобухватног рјешења за нормализацију односа.

На дневном реду данашњих разговора биће и актуелна питања, а циљ ЕУ је, кажу, да се смање тренутне тензије на терену.

Наставак дијалога услиједио је двије седмице након тензија на КиМ, изазваних одлуком Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, чије је спровођење, послије интервенције САД и ЕУ, одложено до 1. септембра.

Са предсједником Србије у дијалогу у Бриселу учествује и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.