latinica  ћирилица
18/08/2022 |  18:00 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Шмитове "хистеричне" оцјене да су политичари у БиХ "смеће" критиковали и у Њемачкој (ВИДЕО)

Годину дана како мимо сагласности Савјета безбједности УН узурпира позицију високог представника, Кристијан Шмит изазвао је велику пажњу домаћих и свјетских медија хистеричним говором, у којем је политичаре у БиХ назвао "смећем".
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да Шмит својим понашањем констатно прави неред и да његова увредљива изјава не може бити усмјерена ка политичарима из Српске, који немају ништа с неуспјехом изборне реформе.

Док федерални политичари које је Шмит прозвао ћуте, ћути и опозиција у Српској, али зато Шмитово понашање није прошло без критика у Њемачкој.

Високи тонови, пријетећа гестикулација, непримјерене и увредљиве поруке Кристијана Шмита шокирали су овдашњу јавност.

- Смеће, потпуно смеће - рекао је Шмит.

Да не буде забуне обраћао се политичарима а не обичним људима у БиХ, бар тако каже.

Германска строгоћа и дипломатска уштогљеност истопила се у тренутку. Притиснут неуспјехом изборне реформе због супростављених бошњачко-хрватских захтјева, Шмит је буквално “пукао” пред камерама. Окидач је било питање новинара о измјенама Изборног закона. Загаламио је да су га чули до родне Њемачке.

- Доста ми је овога. Постављајте питања али молим вас објавите ово. И имајте у виду како ја доносим одлуке и поступам с људима. Опростите што сам овако гласан али ми је преко главе свих ових увреда које су погрешне - изјавио је Шмит.

- Сада смо се могли увјерити да је позиција тзв. високог представника ништа друго до позиција суверена, монарха па чак и диктатора. Највиши тумач устава лако се претвори у владара опијеног неограниченом влашћу. У што смо се у кратком видео урадку и увјерити - истакла је социолог из Сарајев Сања Влаисављевић.

Друштвене мреже су се усијале од урнебесних коментара. Од комичних да је "Лаки мало нервозан", саркастичних који показују "забринутост" Валентина Инцка за насљедника, до оних који одобравају Шмитов оштар вокабулар према политичарима који би промјенама Изборног закона да "развале" БиХ. Срдити говор многе је асоцирао на "Швабу" из минхенске пивнице.

- Видим да је овај Шмит побјеснио због тог Изборног закона, то је баш ружно. Она фаца коју смо јуче видјели подсјећа на неке историјске фаце које смо могли да гледамо у прошлости - рекао је Додик.

- Ово показује његов дубок презир према политичарима онај ко не поштује легитимне политичке представнике једног народа не поштујуе ни народ смеће политичлари смеће народ - навека је Влаисављевић,

Да ли се разлог за чудно Шмитово понашање крије у страху од поновног протеста и масе Бошњака пред ОХР-ом ,тек афективно стање које је показао упућује на нервозу због Изборног закона.

- Видимо разјареног Шмита, видим да је говорио да су политичари смрадови, али ја сам разумио да се то односи на политичаре у Федерацији, а нас из Републике Српсеке позива на неке ракије да пијемо, што говори да смо добри момци - каже Додик.

Шмитов љутит говор изазвао је реакције и у њемачкој штампи. Шпигл пише да његов излив бијеса није нимало дипломатски. Штутгартер алгемајне да је изазвао велико узбуђење у јавности а Велт да је то глупост, потпуна глупост. С тим би се сложила већина грађана у БиХ, стога питање- што сте нам га и слали?