latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:11 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Пофалићима: Окупљени око истог циља сигурни у будућност (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Сарајеву, гдје је присуствовала обиљежавању славе Храма Преображења Господњег у Пофалићима, да Срби желе да живе у миру, развијајући своје институције и сарађујући са Српском православном црквом.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је рекла да су окупљање око порука које стоје иза великих празника, око наученог из прошлости и циљева у будућности, сигуран пут у просперитетну будућност.

- Желимо да сарађујемо и са невладиним удружењима и са свима који данас чине нашу заједницу, а то је Република Српска - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је изразила задовољство што већ други пут присуствује обиљежавању славе овог храма.

- Ово је знак подршке нашим људима, додуше, оним малобројним који су остали да живе у Сарајеву, али исто и нашим људима из Источног Сарајева који воде рачуна и о потребама Цркве овдје - рекла је Цвијановић новинарима након литургије и славског обреда.

Она је захвалила и свештенству које, како је рекла, води рачуна о Србима без обзира гдје живе.

- Мало је Срба који су остали у Сарајеву да живе. Углавном су они отишли са својим породицама негдје далеко или су на територији Републике Српске. То не умањује нашу потребу да смо увијек са њима - рекла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Храм Светог Преображења у Сарајеву данас је обиљежио крсну славу, а кум славе ове године је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Мало или много, тек очување српских светиња и српског идентитета па и у Сарајеву, за кума овогодишње славе Храма, нема алтернативу.

Уз подсјећање на страдалништво сарајевских Срба и чињеницу да дио њих још није остварио права која имају други народи, Додик је нагласио потребу окупљања српске заједнице не само у порти храмова.

Критике је упутио сарајевским и федералним властима које би грунт широм Српске перфидно да прекњижавају, а још нису испуниле ни вишедеценијску обавезу – да врате имовину Српској православној цркви.

Храм је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих званица и 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као храмовна крсна слава.

Српска православна црква /СПЦ/ данас обиљежава празник Преображења Господњег, који је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.