latinica  ћирилица
20/08/2022 |  17:10 ⇒ 17:13 | Аутор: sputniknews.com

Хрватска се огласила о српској оптужници за "Олују"

Хрватско Министарство правосуђа и управе саопштило је данас да од надлежних органа Србије није примило званичну информацију о подизању или потврђивању оптужница против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно полицијској акцији "Олуја".
Олуја - Фото: РТРС
ОлујаФото: РТРС

Како се наводи, Србија у овом предмету није затражила међународну правну помоћ, већ су хрватским тијелима информације о наведеном поступку доступне искључиво из спекулација и полуинформација пренесених из српских медија, преноси Хина.

Министарство такође наводи да ни окривљени нису обавијештени о покретању кривичног поступка, нити су у било којој фази кривичног поступка испитани, нити је тражено њихово испитивање путем надлежних тијела Хрватске, преноси Танјуг.

У саопштењу хрватско Министарство правосуђа наводи да "Србија поновно покушава да преузме улогу Међународног кривичног суда за бившу Југославију проглашавајући се надлежном на територијама других сувјерених, међународно признатих држава" оцењујући да је такав приступ "препрека рјешавању отворених питања не само у подручју правосудне сарадње, већ и у погледу рјешавања питања несталих особа".

Хрватска, додаје се, очекује од Србије да поштује међународне стандарде те покаже истинску вољу за рјешавање отворених питања у оквиру међудржавних комисија, наводи се у саопштењу и наглашава да ће хрватска Влада искористити све механизме које има на располагању да "заштити хрватске пилоте и дигнитет Домовинског рата".

- Приликом доношења било каквих одлука Влада Хрватске водиће рачуна о државним интересима и најбољим интересима особа против којих српска страна, супротно међународним правима и обичајима, покреће казнене поступке - закључује се.

Апелациони суд у Београду потврдио је рјешење Вишег суда у Београду којим је потврђена прва оптужница коју је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно полицијској акцији "Олуја" договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године.

Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина.

На терет им се ставља да су извршили кривично дијело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Другостепени суд је одбио жалбе бранилаца окривљених и потврдио првостепену одлуку Посебног одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, прецизирано је у одлуци објављеној на сајту Апелационог суда у Београду.