latinica  ћирилица
21/08/2022 |  21:06 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Вулић: Бакир Изетбеговић - једини који не жели мир

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је једини који не жели мир у БиХ, а ћутање дијела међународне заједнице на позиве политичког Сарајева на сукобе и звецкање оружјем показује колико су у спрези са СДА у "амбицији ка исламској БиХ", сматра посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

- Све што Изетбеговић ради у посљедње вријеме је његов вапај и покушај да поново освоји власт на предстојећим изборима, а свима је познато колико је разједињено стање у СДА и у коликим су унутарстраначим проблемима - рекла је Вулићева вечерас за АТВ.

Вулићева је оцијенила да то сигурно није разлог на позивање на сукоб, поновно звецкање оружјем, оцјењујући то као нешто крајње нецивилизовано и што није у складу са демократијом и принципима дејтонске БиХ, за коју би сви требали да се залажу.

Она је рекла да политички представници Републике Српске заговарају мир, суживот, дијалог, дејтонску БиХ, која, сматра, очито није по мјери Бакира Изетбеговића.

- Најтужније је то што дио међународне заједнице ћути, док политичко Сарајево предвођено Изетбеговићем поново позива на сукобе међу народима и звецка оружјем - каже Вулићева.

Према њеним ријечима, то показује колико је дио међународне заједнице у спрези са СДА у ономе што се зове амбиција ка исламској држави.

Коментаришући недавни испад Кристијана Шмита у јавности, Вулићева је рекла да такво понашање нико не би смио себи да допусти, а поготово неко ко би требало да буде дипломата.

- Драго ми је да је Шмит схватио да у политичком бошњачком Сарајеву нема савезнике и све оно што су му говорили - заправо су лагали. Никада се из Агенције за странце БиХ нису огласили који је статус туристе Шмита у БиХ - рекла је Вулићева.

Према њеним ријечима, Шмит је дошао у једно безнађе и то показује чињеница да вапајем позива на сарадњу и политичаре из Републике Српске, те да му појединци из опозиције "трче у загрљај" и са њим разговарају као са неким ко је примјер за будућност, заборављајући да није потврђен од Савјета безбједности УН и да није никакав високи представник, већ само туриста.

Говорећи о српском јединству у вези најважнијих националних питања, Вулићева каже да дио опозиционих лидера, који би да сутра воде Републику Српску, нажалост, нема појма о националној освећености, нити има осјећај да дио међународне заједнице пакује и припрема исламску БиХ.

Према њеним ријечима, они чине све како би Србе и Хрвате свели на дио статистичке грешке и да их протјерају са ових простора.

Она је рекла да у прилог томе најбоље иде чињеница да су позвали да се у БиХ појача број војника ЕУФОР-а.

Она је одбацила тврдње опозиције да СНСД има спреман споразум са Сарајевом, истичући да СНСД има једино савезништво са грађанима Републике Српске, за разлику од ПДП-а и СДС-а који су, итекако, у загрљају са СДА и дијелом међународне заједнице.