latinica  ћирилица
22/08/2022 |  10:39 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Шпирић: Изетбеговићеве поруке мора озбиљно схватити и опозиција у Српској

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је данас да у вријеме глобалног и регионалног преслагивања свијета изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића не треба схватати само као предизборне поруке, поготово оне у којима говори да борба Бошњака има међународну подршку.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић је у изјави Срни рекао да посебно узнемирује тврдња Изетбеговића да се Бошњаци морају борити за оно за шта су се изборили и за оно што нису у посљедњем грађанском рату у БиХ.

Он је истакао да опозиција у Федерацији БиХ ћути и напомиње да СДС и ПДП као да нису чули поруке предсједника СДА.

- Након ових изјава очекујем да се СДС и ПДП врате кући и схвате да су се Срби у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату борили да се Бањалука пита, а не да Сарајево одлучује о нашој судбини. То би било довољно да се надамо бољим временима ако заблудјела браћа не буду и даље слиједила инструкције из центара који, како рече Бакир Изетбеговић, подржавају визију и борбу Бошњака - рекао је Шпирић.

Он је појаснио да та визија Изетбеговића подразумијева "независно Косово" и функционалну, односно муслиманску БиХ.

- На ту визију Бањалука мора имати јединствени одговор на који одавно позива српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Смије ли опозиција бити дио тог одговора, остаје да видимо. До сада није смјела - истиче Шпирић.

Изетбеговић је на скуповима СДА током неколико протеклих дана давао изјаве како ће Бошњаци морати поново бранити вриједности за које су се изборили.