latinica  ћирилица
22/08/2022 |  13:14 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

ХНС: СДА руши уставноправни поредак БиХ

Хрватски народни сабор БиХ истиче да Странка демократске акције диртектно руши уставноправни поредак БиХ и Дејтонски мировни споразум, као и да званичници СДА свјесно и бескрупулозно настављају своје антидејтонско дјеловање, као и "политику доминације бројнијег народа".
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

ХНС осуђује неистине изнесене у писму СДА међународним званичницима, као и релативизацију о стању и улогама унутар БиХ по виђењу СДА.

Из ХНС-а наводе да СДА и предсједник те странке Бакир Изетбеговић како се приближава почетак изборне кампање све више и без повода затежу односе између конститутивних народа у БиХ умјесто да заговарају стабилност и траже рјешења.

- "Пребројавају се", а неке би слали у "вагоне", што већ у задње вријеме јавно заговара и представља устаљено понашање политичког Сарајева - наводи се у саопштењу ХНС-а поводом писма које је СДА упутила на адресе међународних званичника.

Из ХНС-а наводе да је, осим клевета, писмо пуно апсолутних неистина и ауторских личних политичких ставова о стању у БиХ.

- Њихове лажи сви су увидјели и разоткрили, стога је нервоза још већа. Несвјесни промашеног, апсурдног и неутемељеног понављања промашених политичких ставова, заправо, сами себе приказују као главни дестабилизући фактор у БиХ, с чиме су званичници широм ЕУ и свијета сада поновно упознати - наводи се у саопштењу.

ХНС сматра да СДА упорно рекламирају поход у неизвјесно стање, не само у оквиру институција и владавине права, него и политичког и институционалног оквира кроз нескривене покушаје бошњачког овладавања Федерацијом БиХ, што им је главни циљ.

У саопштењу се истиче да СДА кроз своје опасне намјере жели срушити Дејтонски мировни споразум који је створио предуслове мира и основе за мултинационалну БиХ као заједницу три равноправна конститутивна народа.

- У околностима највеће постдејтонске политичке кризе у БиХ, овакво радикализовање јавности и наступ према институцијама ЕУ, наставак је унитаристичке пропаганде која жели уништити дух и традицију мултинационалне БиХ. Настављају политику доминације бројнијег народа и системску дискриминацију Хрвата, али и свих других небошњака - поручују из ХНС.

ХНС БиХ позива на политички дијалог с циљем постизања потребних искорака БиХ према евроатлантској будућности заснованој на узајамном поштовању, уважавању и равноправности.

- Потребно нам је укључивање свих релевантних институција ЕУ, као наших истинских партнера и пријатеља, да спасимо ову земљу од инвазије радикалних идеологија - наводе из ХНС-а.