latinica  ћирилица
24/08/2022 |  09:00 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о изградњи ауто-пута Вукосавље - Брчко (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас потписан уговор о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.
Потписан уговор о изградњи ауто-пута Вукосавље - Брчко - Фото: РТРС
Потписан уговор о изградњи ауто-пута Вукосавље - БрчкоФото: РТРС

Уговор су представницима кинеске државне корпорације за грађевинско инжењерство потписали представници Министарства саобраћаја и веза и Аутопутева Републике Српске.

Потписивању уговора присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да је потписивање уговора о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко од великог значаја за Републику Српску, те да ће за неколико дана почети први радови на овој дионици.

Додик је истакао да очекује да ће ова дионица ауто-пута бити изграђена прије рока и да то показује способност Републике Српске да може да преговара и да изводи овако захтјевне инфраструктурне пројекте.

Додик је нагласио да подржава став премијера Републике Српске Радована Вишковића да се што прије разговара са овом кинеском компанијом и да се у форми концесије ријеши изградња дионице ауто-пута Добој-Вукосавље, напомињући да је ово дио ауто-пута Бањалука-Бијељина-Београд.

- Мост на Сави код Раче се завршава. Почели су радови на дионици ауто-пута од Раче до Бијељине - напоменуо је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је рекао да се договара изградња ауто-пута Вукосавље-Лончари, наводећи да се са овом кинеском компанијом преговара и о изградњи дијела ауто-пута од Вршана до петље у Бијељини, те да је циљ Републике Српске да се у наредних четири до пет година заврши читава дионица ауто-пута од Добоја-Бијељине до Раче.

Додик је подсјетио да је ова команија радила на изградњи Термоелктране "Станари", успјешно и квалитетно, гдје је емисија штетних гасова сведена на статистичку грешку захваљујући технологији из Кине.

Према његовим ријечима, Српска жели изградњу ауто-пута или брзе цесте Бијељина-Зворник, те према Сокоцу-Палама гдје би се требали спојити са трасом која иде од Вишеграда до Источног Сарајева.

- Радимо студије да се од Вишеграда окренемо према Рудом и Фочи, те да преко Зеленгоре дођемо до Требиња - истакао је Додик.

Он је рекао да очекује да ће идуће године бити потписан уговор о изградњи ауто-пута Требиње-Гацко.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће 31. августа бити озваничен почетак изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко дужине 33 километра, а вриједност радова износи 650 милиона КМ без ПДВ-а.

Вишковић је рекао да је Република Српска велико градилиште, те да данас у Бањалуци потписани уговор са најповољнијим извођачем - Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство за ову дионицу обухвата све радње од пројектовања до изградње.

Он је истакао да је приоритет у Просторном плану Републике Српске наставак изградње ауто-пута од Добоја према Рачи и да од европских финансијских институција за путну инфраструктуру није било интереса за финансирање изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко, јер сматрају да Република Српска тиме прави паралелни пут у односу на Хрватску.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је данас да је циљ Српске да се што прије споји Бањалука и Београд модерном саобраћајницом како би привреда имала брже и сигурније путеве и могућност да буде конкурентнија у односу на привредно окружење.

Вршилац дужности генералног директора Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске Слободан Станаревић рекао је новинарима да потписани уговор подразумијева изградњу дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко дужине 33 километра са три петље и једним одмориштем.

Дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко дуга је 33 километра и дио је ауто-пута који ће повезати Републику Српску и Србију.