latinica  ћирилица
02/09/2022 |  07:51 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Врањеш: Отварање Конзулата у Ријеци искључиво у сврху промоције Турковићеве (ВИДЕО)

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш рекао је да је процедуру отварања Конзулата БиХ у Ријеци пратио низ неправилности и незаконитости.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

Врањеш је у Јутарњем програму РТРС-а истакао да је у питању перформанс, а не отварање конзулата, јер су, како је рекао, просторије Конзулата закључане чим су гости отишли.

- Читаву процедуру пратио је низ неправилности, а све у циљу да /министарка спољних послова БиХ/ Бисера Турковић добије који поен како би у Сарајеву доказала да је нешто урадила за вријеме свог мандата - рекао је Врањеш, додавши да је све урађено у сврху промоције Турковићеве.

Он је нагласио да је потпуно искључен из тих активности које носе и финансијске трошкове, додајући да је Амбасада БиХ у Хрватској једина овлаштена за рад са странкама.

- Турковићева се сама прогласила овлаштеном да ради нешто на територији друге државе, а нема право на то - рекао је Врањеш и додао да је Хрватска послала јасну поруку шта мисли о томе самом чињеницом ко је био, односно ко није био присутан на отварању.

Врањеш је рекао да је он овлаштени представник у Хрватској у име БиХ, наводећи да неће дозволити да запослени у Амбасади иду у поменути конзулат и обављају било какве активности тамо, као и да неће дозволити било какве активности везане за новчана издвајања.

Он је истакао да Турковићева својим политичким поступцима континуирано нарушава односе са Хрватском, као и Србијом.

Подсјећамо, Турковићева је прије два дана у Ријеци отворила Конзулат БиХ, али само формално, јер за грађане врата Конзулата остају затворена до даљњег.

На церемонији није било конзула, ни особља, јер нису именовани. Изостале су и високе званице државе домаћина.