latinica  ћирилица
09/09/2022 |  13:05 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Пашалић: Неће бити несташице млијека

Несташице млијека у Републици Српској неће бити осим ако уплашени грађани не почну нерационално куповати по 10 или 20 литара и изазову несташицу и раст цијена, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је рекао да је смањење производње млијека евидентно од децембра, а не уназад неколико дана.

- Производња млијека се смањује због раста цијене концентрата, пшенице, кукуруза, соје, берзанских роба. Произвођачи који хране краве силажом и сјенажом смањивали су скупу концентровану храну, а повећавали количину јефтине силаже због чега долази до вјештачког пада производње - објаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, није исто када се крава нахрани концентратима који имају довољно енергије и протеина и слабом сјенажом и силажом, због чега крава која је давала 20 литара млијека сада даје 18 литара.

- Почетком године са нашим мљекарама договорили смо неколико пројеката јер смо видјели да не можемо утицати на цијену хране која је берзанска роба, али смо договорили да увеземо 1.000 јуница и то радимо заједно са мљекарама "Млијекопродукт" и "Пађени" - истакао је Пашалић.

Пашалић је навео да је у сарадњи са мљекаром из Дубице увезено око 700 јуница за шта је Министарство издвојило милион КМ, мљекара 1,5 милион, а остала потребна средства произвођачи.

Са мљекаром Пађени увезено је 200 јуница које су у карантину или већ на фармама.

- Тих 1.000 јуница нама у наредној години дају пет милиона литара млијека, колики је пад у овој години - рекао је Пашалић.

Он сматра да и са тренутном производњом БиХ може произвести довољно млијека за своје потребе