latinica  ћирилица
12/09/2022 |  13:55 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Додик: Брисел да издвоји више средстава за земље Западног Балкана (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су на састанку лидера Брдо-Бриони процеса усвојени закључци који говоре о томе да Брисел треба да посматра Западни Балкан као јединствену геостратешку зону и да земље региона у једном пакету треба да постану пуноправне чланице.
Састанак лидера Брдо-Бриони процеса - Фото: РТРС
Састанак лидера Брдо-Бриони процесаФото: РТРС

Додик је, у изјави за РТРС након састанка, рекао да друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић нису прихватили формулацију у којој се говори о важности легитимног представљања конститутивних народа на свим нивоима власти у БиХ, односно да нису пристали на формулацију у којој се говори о БиХ с два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је истакао да би Брисел у наредних пет година требало да издвоји више средстава за подршку земљама Западног Балкана.

- У супротном, треба размислити којим путем ићи, јер смо видјели да су друге земље добиле кандидатски статус, а нису испуниле већину услова за такав чин - рекао је он.

Фото: РТРС

Додик је нагласио да је овакав формат разговора добар, те да се нада да ће бити настављен јер пружа прилику за разговор и виђење ситуације других политичких представника и представника земаља Западног Балкана.

Фото: РТРС

Додик је навео да је на састанку говорио и о руско-украјинском сукобу, те да је био у мањини када је рекао да је ријеч о специјалној операцији и да мале земље не треба да се мијешају у сукобе великих.

Фото: РТРС

Учесници састанка лидера Брдо-Бриони процеса упутили су поруку ЕУ да до краја ове године БиХ додијели кандидатски статус, те да се убрза преговарачки процес за остале земље учеснице.