latinica  ћирилица
14/09/2022 |  08:28 | Аутор: СРНА

За седам мјесеци Српску посјетило више од 230.000 туриста

Републику Српску је за седам мјесеци, према подацима републичког Завода за статистику, посјетило 238.618 туриста, који су остварили 574.034 ноћења, што је за 56 одсто више долазака и 40 одсто више ноћења у односу на исти период претходне године, речено је у Туристичкој организацији Српске.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Из ове организације су истакли да је, ако се упореди број остварених ноћења са истим периодом 2019. године која је била рекордна, остварено 10.000 ноћења више.

Према информацијама са терена, и у посљедњем кварталу ове године у Туристичкој организацији Републике Српске очекују успјешну туристичку сезону која ће по резултатима надмашити претходне.

Највећу посјету, осим домаћих туриста, остварили су гости из Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, док се од осталих европских земаља истичу Њемачка, Аустрија, Турска и Италија.

- Домаћи туристи су највећи број ноћења остварили у бањским мјестима, затим слиједе остала туристичка мјеста која посједују атрактивне факторе /климатске, културно-историјске, те ријечна и језерска мјеста/, затим планинска и мјеста која се не могу разврстати ни у једну од наведених група, а располажу угоститељским објектима за смјештај - истакли су из Туристичке организације Српске.

Страни туристи су највећи број ноћења остварили у бањским и планинским мјестима, док је просјечно задржавање туриста на дестинацијама Српске 2,4 дана.

Према подацима републичке Туристичке организације, у Републици Српској је од 1. јула искориштено укупно 11.606 туристичких ваучера у 18 дестинација.

Они су нагласили да су ваучери највише искориштени у Бањи Врућици код Теслића и смјештајним капацитетима у Требињу, "Термама Озрен", Јахорини, Палама, Бијељини и Бањи Лакташи.

Из Туристичке организације Републике Српске напоменули су да грађани Српске имају могућност кориштења туристичких ваучера до 30. октобра.