latinica  ћирилица
14/09/2022 |  10:26 ⇒ 10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Полиција истражује скандалозну објаву пицерије из Самобора

Загребачка полиција истражује скандалозну објаву власника пицерије Локдаун из Самобора, којом је поручено да им као радници нису добродошли они из "Пакистана, Бангладеша и четника из Ниша", а заштитник грађана Тена Шимоновић Аинволтер је упозорила власника да, како је навела, није само прешао границу доброг укуса и цивилизоване комуникације, већ и закона.
Самобор (Фото: commons.wikimedia.org) -
Самобор (Фото: commons.wikimedia.org)

Упозорила је да је таква објава, коју је иначе Фејсбук обрисао, али је власник новом објавом потврдио да није промијенио став, представља директну дискриминацију приликом запошљавања, што је законом забрањено.

Прецизирала је да је у Хрватској заштита од расне или етничке дискриминације загарантована Уставом, међународним уговорима, правом Европске уније, као и националним законодавством, првенствено Законом о сузбијању дискриминације.

- То је додатна правна димензија ове приче, уз питање недозвољеног јавног изражавања поводом чега, према информацијама из медија, већ поступа и полиција - рекла је заштитница грађана, пренио је хрватски портал 24сата.

Шимоновић је указала да је једини законити критеријум за послодавце којим могу да се воде при запошљавању чињеница да ли има кандидат тражена знања и вјештине за радно мјесто, не и њихова боја коже, етничка припадност, национално поријекло или нека друга основа из Закона о сузбијању дискриминације.

- Овај примјер добра је прилика да се подсјети да се забрана дискриминације, супротно честим заблудама, итекако односи и на власнике фирми или неке друге дјелатности, као и на физичка лица, попут станодаваца. Тако је противзаконито бирати и клијенте, подстанаре и слично према боји коже, етничкој припадности, националном поријеклу или некој другој основи из Закона о сузбијању дискриминације - саопштила је заштитница грађана.

У овом случају, каже, није важно да ли је дошло до ситуације да власник угоститељског објекта није запослио квалификовану особу само због ових карактеристика, јер његове изјаве могу снажно да обесхрабре неке кандидате да се уопште пријаве за посао, чиме се омета њихов приступ тржишту рада.

И према пракси Европског суда правде, истакла је заштитница грађана, овакве изјаве довољне су за претпоставку да постоји политика запошљавања која је директно дискриминаторна.

Портал пише да полиција истражује, а политика и угоститељска струка као неприхватљиву и дискриминаторску осуђују објаву самоборске пицерије Локдаун, која је огласила да тражи раднике уз посебну напомену да не примају "Пакистанце, Бангладежане и четнике из Ниша".

Додају да загребачка полиција ради на случају и истражује могућа кривична дјела везна за говор мржње у огласу за посао.

Објаву пицерије као неприхватљиву и дискриминаторску осудили су јуче замјеник градоначелника Самобора Петар Бурић и предсједник Удружења угоститеља ХОК-а.