latinica  ћирилица
17/09/2022 |  12:07 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија никоме неће дати ни педаљ своје земље

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас онима који пријете Србији и њеном народу да Србија никоме неће дати ни Косово и Метохији, ни педаљ своје земље.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Они који пријете данас Србији и нашем народу, никада нису разумјели колика је наша чврстина, ријешеност и одлучност да чувамо оно што је наше. Ми само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни Косово и Метохију, ни било који други дио, чак ни педаљ наше земље - рекао је Вучић у Београду на свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије.

Вучић је у обраћању на свечаности испред Скупштине Србије, гдје је у официре промовисано 135 кадета, међу којима осам из Оружаних снага БиХ и један из МУП-а Републике Српске, истакао да Војска Србије жели мир.

Он је рекао да Србија има своје стратешке циљеве и интересе.

- Ко боље од војске зна шта је рат, баш зато наша војска жели мир. Желимо просперитет и развој Србије, срећан и безбиједан живот свих њених грађана, желимо да се у Србији добро и лијепо и безбиједно живи, да млади нађу своју будућност у својој земљи - истакао је Вучић.

Он је додао да је Србија опредијељена да слиједи пут војне неутралности и то чини одмјереним и сигурним кораком, никоме не пријети и није јој намјера да изазива било какву зебњу или страх за стабилност било кога, као и да води рачуна о сваком човјеку спремном да носи униформу и доприноси безбједности Србије.

Вучић је рекао да ће Србија градити своју снажнију намјенску индустрију, те најавио повећање плата војсци, највеће у модерној историји, наглашавајући да народ Србије своју војску цијени и воли.

- Сви знамо шта значи присуство наше војске у Копненој зони безбиједности, а чешће у мировним мисијама доприноси угледу Србије - рекао је он.

Вучић је поручио кадетима да се руководе изреком војводе Живојина Мишића "ко зна тај и може, ко нема страха, иде напријед".

Он је навео да је Србија данас богатија за још једну генерацију потпоручника, која не памти ратове, те да се нада да ће такве бити и будуће генерације тешког бремена прошлости, али свјесне свог задатка и одговорности у миру и у рату.

Вучић је честитао кадетима завршетак војног школовања на војној академији и на Медицинском факултету Војномедицинске академије у Београду, наводећи да баштине богату традицију једне од најпоштованијих институција Србије.

- Само војска из народа и дубоко укорјењена у његовој души могла је величанствено да се брани и одбрани у Првом и Другом свјетском рату, али и на Кошарама, Паштрику и Качанику - рекао је Вучић, наводећи да професија официра подразумијева завјетни однос са отаџбином.

Вучић је рекао да ће економски напредак Србије донијети све већи напредак војске, која набавља најсавременије наоружање и опрему.

- Надам се да никада нећете имати разлога да поновите величанствене подвиге својих претходника. Српски војнички морал је верткала којој тежи цијело наше друштво и представља највише универзалне вриједности витештва и човјечности - рекао је Вучић.

На свечаност испред Дома Народне скупштине Србије предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић најбољим у рангу је уручио пиштоље са посветом.

Најбољи кадети Војне академије су Милош Костић у области ваздухопловства, Александар Николић у области копнена војска и Кристина Живановић из служби Војске Србије, док је најбољи кадет Медицинског факултета ВМА Младен Хаџи Макунчевић.

У име награђених захвалила је прва у класи Кристина Живановић, наводећи да су новопечени официри будућност официрског позива.

Војну академију завршава 118 кадета и кадеткиња 142. и 143. класе, међу којима је осам кадета из Оружаних снага БиХ и један кадет из МУП-а Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршава 17 младића и дјевојака 8. класе.

Програм свечаности испред Дома Народне скупштине Србије увеличало је учешће авијације Војске Србије и наступи Умјетничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и Репрезентативног оркестра Гарде.