latinica  ћирилица
17/09/2022 |  12:36 ⇒ 20:16 | Аутор: Б92

Промовисани најмлађи официри Војске Србије (ВИДЕО)

Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије одржана је данас испред Дома Народне скупштине Републике Србије.
Вучић са кадетима - Фото: РТРС
Вучић са кадетимаФото: РТРС

Свечаност је почела у 10 часова, а присуствовао је и предсједник Србије Александар Вучић, који је на почетку поздравио младе официре пред Скупштином Србије са "Официри и кадети, здраво!".

Прочитан је указ предсједника Републике Србије о произвођењу у чин потпоручника кадета Војне академије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије је онда додијелио најуспјешнијим потпоручницима пиштоље са посветом. Најбољи кадети Војне академије су Милош Костић - први у рангу у виду РВ и ПВО, општи успјех 9,66, Александар Николић - први у рангу у виду КоВ, општи успјех 9,16 и Кристина Живановић - прва у рангу у службама, општи успјех 9,96.

Најбољи кадет медицинског факултета ВМА је Младен Хаџи Макунчевић, са општим успјехом 9,96.

Предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обратио се окупљенима испред Народне скупштине.

- Универзитет одбране обрадовао нас је новом генерацијом потпоручника. Србија је данас много богатија, богатија за још једну генерацију потпоручника која не памти ратове. Честитам вам завршетак школовања - рекао је он.

Такође, према његовим ријечима, гледајући кроз историјску призму стварање модерне Србије незамисливо је без стварање великих домена војске Србије.

- Само Војска из народа могла је онако да се брани и одбрани у Првом свјетском рату, на Кошарама, Качанику. Бирајући професију официра они на недвосмислен начин показују своје родољубље. Ко боље од војске зна шта је рат, зато ми желимо мир. Ми желимо да млади попут вас овде граде своје породице. Србија је опредијељена да слиједи пут војне неутралности, никоме не пријетимо, није нам намјера да изазивамо зебњу и страх - јасно је поручио Вучић.

Додао је да ће се учинити све да њихов животни стандард буде на највишем нивоу, а раст плата највиши у модерној историји.