latinica  ћирилица
17/09/2022 |  20:27 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Брнабић: Европрајд без већих инцидената, приведене 64 особе

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је дан у Београду протекао без већих инцидената, да је поводом Европрајда било ангажовано око 5.200 припадника МУП-а, од којих је 10 лакше повријеђено, док су приведене 64 особе.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Брнабићева је на конференцији за новинаре у Београду изразила своју личну захвалност и захвалност Владе Србије свим грађанима, или великој већини грађана Србије и Београда, јер су показали толеранцију и разумијевање, и на првом мјесту бригу према држави.

- Разумјели су све оно о чему смо причали посљедњих двије недјеље, позивали и на стабилност и на јединство - навела је Брнабићева.

Она је нагласила да је највећи број грађана Србије то послушао.

- Захваљујући приује свега њима, имали смо дан који је протекао без већих инцидената, у миру и ја сам на то веома поносна - рекла је Брнабићева.

Она је посебно захвалила свим припадницима Министарства унутрашњих послова и Безбједносно-информативне агенције, јер су обезбиједили да Београд буде сигуран град.

Брнабићева је навела да је било ангажовано око 5.200 припадника МУП-а на улицама Београда.

- Имамо нажалост 10 полицајаца лакше повријеђених - рекла је Брнабићева.

Она је додала да је пет возила интервентне полиције оштећено и да је укупно 64 лица приведено.

- Имали смо само два инцидента. То је био сукоб са одређеним групацијама на Славији и у Карађорђевом парку. Припадници МУП-а су реаговали и ријешили проблем, обезбедили да се инциденти даље не шире - истакла је Брнабићева.

Она је додала да је најљепша слика Београда и Србије то да се одржало до сад много догађаја у оквиру Европрајда, а није се десио ниједан већи инцидент.

У Београду је данас одржана шетња Европрајда скраћеном рутом, уз мање инциденте са противницима прајда.

Како јављају београдски медији, шетња Европрајда је одржана од зграде Уставног суда Србије до оближњег Ташмајданског парка.

За вријеме прајд шетње чула су се црквена звона, а противници параде су у неколико наврата успјели да се пробију до учесника шетње, али их је полиција одводила.

У шетњи су, осим европских званичника, виђени и амбасадори западних земаља, међу којима и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.