latinica  ћирилица
18/09/2022 |  10:14 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 27 година од одбране западних граница

У Козарској Дубици почело је обиљежавање 27 година година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије, што је историјски догађај од републичког значаја.
Обиљежавање 27 год. одбране западних граница - Фото: СРНА
Обиљежавање 27 год. одбране западних границаФото: СРНА

Тим поводом литургију у Спомен-храму Свете Петке у помен страдалим служи парох дубички Слободан Малиновић, а присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, општински званичници, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, породице стадалих и бројни грађани.

Након литургије код спомен крста у порти храма биће служен помен и положени вијенци и цвијеће, а затим ће се присутним обратити звнаничници и гости.

Козарска Дубица је ове године мјесто централног обиљежавања Дана одбране западних граница Републике Српске, које организје Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

Обиљежавању овог догађаја присуствоваће представници институција Републике Српске, те делегација Србије коју ће предводити министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић.

У хрватској агресији 18. и 19. септембра 1995. године на подручје западног дијела Републике Српске, односно општина, Козарска Дубица, Нови Град и Костајница убијено је 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадник оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.