latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:38 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Вишковић: Реални сектор растерећен за око милијарду КМ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је реални сектор у Српској у протекле четири године ослобођен за око милијарду КМ обавеза према републичком буџету, од чега је 450 милиона КМ отишло на повећање личних примања.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да је просјечна плата у Српској 1.160 КМ и да је већ дуже вријеме већа него у Федерацији БиХ.

- Сваке сљедеће године, мјерама које смо креирали, ослобађамо пословну заједницу за 330 милиона КМ на годишњем нивоу - рекао је Вишковић обраћајући се у поздравном дијелу пословне конференције "Изазови и будућност пословања" у Бањалуци.

Премијер Радован Вишковић, заједно са предсједником Уније послодаваца Српске Сашом Тривићем, отоворио данас у Бањалуци конференцију "Изазови и будућност пословања".

Он је додао да је поносан на чињеницу да је у Српској тренутно рекордан број запослених, што је доказ доброг рада институција и пословне заједнице. Треба, напоменуо је, наставити радити на креирању што бољег пословног амбијента, који би и данас био бољи да није било разних изазова и кризе на свјетском нивоу.

- Радили смо тимски са свим социјалним партнерима и надам се да смо направили резултате који су у датим околностима били могући. Увијек може боље и више - рекао је Вишковић.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да Српска не може утицати на глобалне процесе, на понуду, цијене и инфлацију, али да ће тражити рјешења за актуелне изазове и наставити сарадњу и партнерски однос са пословном заједницом ради одржавања пословног амбијента.

- Морамо бити спремни на изазове. Централне банке многих земаља штампају новац без покрића. Ми смо везани, нажалост, за евро и данас плаћамо двоструки цех и раст долара и пад евра - рекао је Вишковић.

 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је реални сектор у Српској у протекле четири године ослобођен за око милијарду КМ обавеза према републичком буџету, од чега је 450 милиона КМ отишло на повећање личних примања.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић оцијенио је да је у протеклом периоду добар дијалог Владе и послодаваца резултирао развојем друштва, које се, између осталог, огледа кроз повећање плата у Српској.

Тривић је истакао да су у протекле четири године остварили значајно смањење оптерећења рада, смањење парафискалних намета, те стварање бољег пословног амбијента.

Он је истакао да је у Српској тренутно највећи проценат покривености увоза извозом, као и да Српска има највећи коефицијент расподјеле од ПДВ-а до сада.

Шеф Канцеларије ЕУ у Бањалуци Симоне Гуерини рекао је да се цијели свијет суочава са великим изазовима и да свака земља треба да им се прилагоди да би били превазиђени.