latinica  ћирилица
20/09/2022 |  13:34 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Подршка иницијативи "Отворени Балкан"

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на отварању Пољопривредног сајма "Интерагро" у Бијељини да Република Српска свакоме може бити добар домаћин и да жели да се повезује економски у цијелој регији.

- Наравно да је наша Република највише ослоњена и упућена на Србију, али и са свим другим државама у окружењу желимо да градимо добре односе, желимо да се економски повезујемо - рекла је Цвијановић и истакла подршку иницијативи "Отворени Балкан".

"Отворени Балкан", како је рекла, није политичка организација нити политичка интеграције.

- То је економско повезивање које би требало да нас, уз оне економске благодети, доведе до тога да се и политички боље разумијемо и из тог разлога институције Републике Српске дају снажну подршку овој иницијативи - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, сајамско окупљање било је прилика и за разговор о томе на који начин да се и у Српској виде благодети иницијативе "Отворени Балкан".

- Треба да убиједимо и замолимо колеге из Сарајева да се и БиХ прикључи овом великом пројекту, да они не буду кочница - додала је Цвијановић.

У изјави новинарима након отварања Међународног сајма пољопривреде "Интерагро" она је рекла да ова смотра аграра има тренд раста са појачаним интересом земаља и излагача, ове године 243 излагача из 10 земаља, што је искорак у односу на претходне године.

Према њеним ријечима, сајам је прилика да се успоставе нови контакти и обнове пословна партнерства која су раније постојала, те навела да је већ уочи отварања Сајма одржан састанак између винара Србије, Сјеверне Македоније и Републике Српске, а направљени су и контакти у вези са извозом житарица.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Имамо проблеме глобалне природе око снабдијевања храном и енергентима и мислим да смо одавде послали праву поруку да ћемо заједно, као тржиште које обухвата земље бивше Југославије и друге, моћи можда да наступамо интегрално у многим областима и на тај начин појачамо своје капацитете и привлачност за стране инвеститоре - поручила је Цвијановић.