latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:45 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Русија упозорава Илона Маска због "Старлинка"

Руси упозоравају Илона Маска, шефа "Тесле", да би терминали његовог "Старлинка", који је ставио на распологање Украјини, могли постати - легитимна мета.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Током недавног састанка радне групе УН о смањењу свемирских пријетњи, представник руске делегације Константнин Воронцов упозорио је на "екстремно опасан тренд" кориштења свемирских технологија током ратних сукоба.

Поменуо је да САД и њихови савезници користе елементе цивилне и комерцијалне инфраструктуре постављене у свемиру у војне сврхе.

Иако није конкретно споменуо "Спејс икс", јасно је да је мислио управо на Маскову компанију - наводе научни портали.

Воронцов је упозорио да је та провокативна употреба цивилних сателита према "Уговору у свемиру" - упитна, јер се свемирска технологија може користити искључиво у мировне сврхе.

Такође, он је упозорио да би због таквих акција и индиректне укључености у војне сукобе та "квази-цивилна инфраструктура" могла постати "легитимна мета одмазде".

Маск је одговрио путем Твитера, тврдећи да је употреба "Старлинка" намијењена искључиво за мировне сврхе.

Проблема са Масковим сателитским интернетом немају само Руси, већ и Кинези.

Недавно у јавност "процурио" документ научника повезаних са кинеском владом у којем се наглашава потреба развоја технологија и метода којима би могли уништити "Старлинкове" сателите који представљају скривене опасности и изазове Кини.