latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:00 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Уставни суд БиХ наставио да реализује сарајевске политичке циљеве

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да одлука Уставног суда БиХ, којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Српске нема утемељење у одредбама Устава већ да се ради о политички мотивисаној одлуци.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је нагласио да је ова институција наставила досадашњу праксу прихватања захтјева политичког Сарајева који су усмјерени против интереса Републике Српске.

Он напомиње да, према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, имовина припада ентитетима у омјеру 51 одсто Федерација БиХ и 49 одсто Република Српска.

- Очигледно је да је Уставни суд БиХ и овом одлуком наставио да реализује сарајевске политичке циљеве усмјерене против Републике Српске и њене имовине. Суштина те политике је потпуно развлашћивање Републике Српске, отимање њених надлежности и имовине. Република Српска и њене институције морају се одлучно и системски супротставити таквој пракси - истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да је овакво дјеловање Уставног суда БиХ изузетно штетно и опасно, саопштено је из Народне скупштине.

- Свима је јасно да се преко Уставног суда БиХ већ дуже вријеме покушава извршити тиха прерасподјела надлежности, утврђена још 1995. године, између Републике Српске и БиХ. Ово не само да је супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ већ је изузетно опасно за цјелокупно унутрашње уређење БиХ - истиче он.

Посебно је симптоматично, наводи Чубриловић, што се у посљедње четири године константно подносе захтјеви с циљем угрожавања Републике Српске и њеног статуса у области имовинско-правних питања.

- Уставни суд, нажалост у континуитету поступајући по овим захтјевима, доноси одлуке које иду у корист већ познатим политичким интересима - нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да је захтјев шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену компатибилности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти био потпуно неутемељен.

Чубриловић је нагласио да Република Српска има надлежност за доношење Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, односно да има надлежност за регулисање свих питања која су од значаја за имовинска, односно својинска права, а прије свега питања у вези са државном имовином, те да оспорени закон није у супротности ни са Уставом Републике Српске, ни са Уставом БиХ.

- Уставни суд БиХ морао је у цјелости одбити захтјев делегата из Федерације БиХ јер је неоснован због погрешног и тенденциозног тумачења Устава БиХ - закључио је Чубриловић.