latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:57 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Каран: Још један покушај преобликовања сложеног, федералног облика уређења БиХ

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је суштински важна истина да БиХ нема своју имовину и да сва природна и јавна добра која се налазе на територији ентитета искључиво њима и припадају.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је појаснио да БиХ има имовину на коришћењу и располагању на територији Републике Српске само онолико колико јој Српска уступи, подсјетивши да је Република Српска у процесу стварања новонастале државне заједнице БиХ унијела свој укупни државноправни, али и капацитет своје имовине.

- Устав ни на који начин не упућује на то шта се сматра државном имовином. "Државна имовина" се не помиње уопште, ни тим ни било којим другим називом. Пошто овлашћење над државном имовином није Уставом "изричито дато" институцијама на нивоу БиХ, у складу са Чланом три, надлежност над државном имовином припада ентитетима - нагласио је Каран за Срну.

Уставном суду, подсјетио је он, никада није дата ни надлежност ни овлашћење да одлучује шта јесте, а шта није "јавно добро", а тврдња Суда да има такво право јесте неуставан покушај преузимања овлашћења законодавне власти.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ који је данас утврдио да "Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске", јер је то, како наводи, "надлежност БиХ", Каран је нагласио да је то изнова покушај преобликовања мултиетнички сложеног, федералног облика државног уређења БиХ у правцу унитаризације кроз процес мајоризације.

Каран је нагласио да се овим законом регулише својина на непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти, а коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Дејтонског мировног споразума и непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти по сили закона својина је тих субјеката.

- Неуставна трансформација уставне структуре БиХ води се већ 27 година, а пренос надлежности води ка њиховом циљу - унитарној БиХ. То је експеримент који неће успјети, јер раде против Устава и Дејтонског споразума, те против воље конститутивних народа - поручио је Каран.