latinica  ћирилица
23/09/2022 |  08:45 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Учити младе да буду добри и честити

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је на свечаности поводом 123 године од оснивања Фондације "Привредник", да је веома важно младима помагати да се школују и учити их да буду добри и честити људи, а да је вјера смисао живота.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Патријарх је указао да је вјера од пресудног значаја за све оно што човјек јесте и чиме се бави, као и да човјек има потребу да утемељи своје знање на метафизичким вриједностима.

- У том контексту, вера је смисао живота, без обзира на ком се месту налази и којим се занимањем бави, без обзира ком слоју друштва припада. Без вере човек је једноставно крв - рекао је патријарх, преносе београдски медији.

Патријарх је на свечаности у Коларчевој задужбини истакао да знање може постати контрапродуктивно ако нема врлину као регулатор.

Српско привредно друштво "Привредник" је једна од највећих активних задужбина новије српске историје са просвјетно-привредним карактером.

Велики научник и патриота Михајло Пупин оставио је "Привреднику" велике суме новца за школовање даровите дјеце, а знатну помоћ дао је великан Никола Тесла и научник свјетског гласа Јован Цвијић.

"Привредник" је основао привредник и банкар Владимир Матијевић 1897. године у Загребу, а сједиште фондације је прије 100 година пренесено у Београд. Број ишколованих питомаца до Другог свјетског рата премашио је 43.000.

Фондација је забрањена 1947. године, а реоснована је 1993. године у Новом Саду захваљујући иницијативи и доброј вољи више институција, међу којима су најзначајније Српска академија наука и уметности, Матица српска, Српска православна црква, град Нови Сад. Током времена придружиле су се и друге институције.

Од 1993. године до данас 2.500 талентоване дјеце помогнуто је овом фондацијом.