latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:39 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Пашалић: Догодине нових пет милиона литара млијека

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће програмом подјеле јуница фармерима бити ријешен проблем пада производње млијека у Српској, те најавио да би наредне године, као ефекат примјене програма, у Српској требало да буде обезбијеђено нових пет милиона литара млијека.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

- Крајем прошле године у Европи, али и код нас, пала је производња млијека, што није забрињавајуће, али је требало реаговати, па смо обезбиједили средства за набавку јуница - реакао је Пашалић.

Како је нагласио, до сада је у Српску стигло око 900 грла, те додао да се један програм ради у сарадњи са мљекаром у Козарској Дубици, један са мљекаром "Пађени" из Херцеговине, а планирано је и да се реализује у сарадњи са мљекаром "Дуле" у Бијељини.

- Очекујемо нових 1.000 јуница наредне године које ће након телења обезбиједити пет нових пет милиона литара млијека - нагласио је он.

Пашалић је рекао да су у Херцеговину стигла прва грла, а ријеч је о набавци 200 нових гравидних грла из Чешке и Аустрије, раса симентал, да је укупна инвестиција је око 1,3 милиона КМ, од чега је ресорни министарство обезбједило око 700.000 КМ, а остатак сами произвођачи и локалне заједнице.

- Највише јуница биће подијељено на подручју Гавцка - 45, а мањи број у осталим локалним заједницама Херцеговине и Романије - навео је Пашалић.