latinica  ћирилица
26/09/2022 |  18:54 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

У финишу изборне кампање саслушање у Тужилаштву Милана Новитовића (ВИДЕО)

Милан Новитовић, вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите саслушан је у Републичком јавном тужилаштву, а потом ухапшен. Сумњичи се за злоупотребу положаја. Новитовићев адвокат Небојша Пантић тврди да приликом хапшења нису поштоване законске процедуре.
Милан Новитовић - Фото: РТРС
Милан НовитовићФото: РТРС

Из Уједињене Српске чији је Новитовић кадар кажу да је ово саслушање инстурментализација тужилаштва и атак на рејтинг политичке партије пред предстојеће изборе. Сматрају да је без обзира да ли иза овога стоји домаћи или страни фактор, ово покушај разједињавања коалиционих партија. И српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да је ово мијешање у изборни процес.

Након вишечасовног саслушања Милан Новитовић вршилац дужности Републичке управе цивилне заштите из Републичког јавног тужилаштва ухапшен је и спроведен у полицију. Претресени су и пословни и приватни објекти и просторије које је Новитовић користио. Изузета је одређена документација.

- По налогу Републичког јавног тужилаштва извршен је претрес на неколико локација и објеката које је користио осумњичени, у у циљу прикупљања доказа и расвјетљавања овог кривичног дјела, за које се Новитовић сумњичи - истакла је Драгица Тојагић портпарол Републичког јавног тужилаштва.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске нагласио је да је Републичко тужилаштво затражило саслушање.

- Окружни суд је донио наредбу о претресу просторија. У овом тренутку не могу да коментаришем, нити да дајем било какве шире изјаве од овога - рекао је Лукач.

Да је Новитовић ухапшен потврдио је и његов адвокат Небојша Пантић. Каже да се након позива прошле седмице његов клијент одазвао тужилаштву да да изјаву у вези оптужби за злоупотребу положаја. У Републичком тужилаштву су му саопштили да се терети да је незаконито запослио Бранислава Зељковића, некадашњег директора Завода за јавно здравство на одређено вријеме.

- Када смо чули о чему је ријеч тражили смо вријеме за изјашњавање, пошто нисмо имали ни документацију која је била за овај случај. Тражили смо пролонгирање за осам дана. То тужилац није дозволила - истакао је Небојша Пантић адвокат Милана Новитовића.

Новитовић је дао изјаву на 11 страна. Када је саслушање завршено у просторије тужилаштва су прича ушла три полицајца и Новитовићу ставила лисице на руке и лишили га слободе. Показали су му наредбу бањалучког Окружног суда за претрес његових властитих и службених просторија. Адвокат Пантић тврди да су у овом поступку прекршене законске процедуре.

- Лишење слободе се дешава када органи гоњења затекну извршиоца - додао је Пантић.

С обзиром како је Новитовић ухапшен, Пантић сматра да је то у циљу како каже прљаве предизборне кампање како би се окаљао, јер је члан Уједињене Српске. Тако мисли и предсједник ове партије Ненад Стевандић.

Ради је најбоље у служби препородио, а да ли је неког запослио треба да докаже суд а не да тужилаштво прави аферу као и прошле године на дан српског јединства. Ово је крај специјалног тужилаштва - поручио је Стевандић.

Саслушање и хапшење Новитовића и за српског члана Предсједништва Милорада Додика је потпуно непотребно неколико дана пред изборе. Оцијењује то као мијешање у изборни процес.

- Ово није требало да се учини у времену пред изборе - каже Додик. 

Новитовић у полицији може да проведе 24 часа након чега ће поново бити враћен у просторије Републичког јавног тужилаштва.