latinica  ћирилица
27/09/2022 |  22:27 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Наша нова Бањалука"

У Вијећници Културног центра Бански двор у Бањалуци представљена је књига "Наша нова Бањалука", у оквиру које су обухваћене све теме које се тичу будућности највећег града Српске, те смјера и брзине којом ће се развијати да би се постигао циљ "Бањалука као европска метропола".
Представљена књига "Наша нова Бањалука" - Фото: РТРС
Представљена књига "Наша нова Бањалука"Фото: РТРС

Књига "Наша нова Бањалука" представља свеобухватан пројекат, а у њеној реализацији учествовао је велики број стручњака из разних области.

У изради књиге учествовало је око 800 интелектуалаца и стручњака из различитих области са жељом да Бањалука стане раме уз раме са градовима њене величине у Аустрији, Швајцарској, Њемачкој, Америци те да се позиционира као културни центар који ће бити препознатљив широм свијета.

Уредник издања Ненад Новаковић објаснио је да им је задатак да са грађанима Бањалуке разговарају како могу да сутра живе боље, а за то користе прилику појачаног активизма грађана да дају сугестије, приједлоге шта би се могло у политикама унаприједити.

Суштина овог издања је фокус на јачању привредног амбијента, односно усмјеравање тежње да Бањалука постане видљивији град цијелом региону, али и да се унаприједи у културолошком, спортском и универзитетском смислу.

- То је наша нова Бањалука, 800 факултетски образованих људи и стручњака из разних области приказало је какву жели Бањалуку... Уређен, развијен, чист град, са високим стандардом, гдје су млади сви запослени - рекао је професор доктор Владо Ђајић.

У предговору издања је наведено да је приликом читања зборника остављен простор за надоградњу, иновирање и прилагођавање времену које долази. Бањалука, као центар Српске, има огроман потенцијал за напредак, а неки од начина предложени су у корицама ове књиге.

Књига "Наша нова Бањалука" промовисана је почетком септембра у тиражу од хиљду примјерака.