latinica  ћирилица
29/09/2022 |  17:40 ⇒ 30/09/2022 | 07:13 | Аутор: РТРС

Лијек за обољеле од цистичне фиброзе доступан у УКЦ Републике Српске (ВИДЕО)

Велики дан за све обољеле од цистичне фиброзе. Кафтрио, лијек за ову ријетку болест, од које у Републици Српској болују 24 лица, од данас је доступан у Универзитетском клиничком центру.
Лијек за цистичну фиброзу -
Лијек за цистичну фиброзу

Иницијативу за бесплатно лијечење све дјеце обољеле од ријетких болести покренуо је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Више од двадесет година, Санела Чавка сањала је овај дан. Лијек за цистичну фиброзу, болест од које болује њена кћерка Шејла, стигао је на УКЦ.

Године хоспитализација, инхалација, умора, исцрпљености, сада су Шејлина ружна прошлост. Емоције данас није могла прикрити.

- Помијешана су ми осјећања мало. Има и страха, нервозе и треме, али највише среће - каже Санела.

Двадесет четворо их је у Републици Српској који живе са овом ријетком, неизљечивом болести.

Првој групи обољелих, на УКЦ- у, подијељен је лијек Кафтрио, иновативна терапија која се користи у лијечењу цистичне фиброзе.

- Ово ми даје наду за нови живот, да мање искашљавам, мање хоспитализација, да ме мање боду и да што мање будем у болници - истиче Дајана Каурин.

Срећу данас нису крили ни запослени на УКЦ-у јер ће примјеном овог лијека знатно бити побољшан живот обољелих.

- Циљ лијека јесте да поправи функцију ЦФТР канала. Поправљањем ЦФТР канала долази до смањивања компликација, промјена које се дешавају, у првом реду на плућима. Самим тим почињу да се враћају у нормалан живот - појашњагва педијатар пулмолог Оливера Љубоја.

Република Српска једна је од ријетких земаља која је пацијентима омогућила овај иновативни лијек. Иницијативу за бесплатно лијечење све дјеце обољеле од ријетких болести покренуо је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Посебну захвалност упутила му је и Санела Чавка.

Борба за набавку лијекова за ријетке болести, односно, за лијечење наше дјеце у Републици Српској, траје већ годинама. Ово што се данас десило на УКЦ-у је круна свега  - јер је ово највећи број дјеце која болују од ријетких болести који су добили шансу за лијечење овим лијеком.

Јасминка Вучковић, директорица Фонда солидарности, сретна је што  је Кафтрио стигао и што почиње примјена лијека.

Фонд здравстевног осигурања у августу је потписао уговоре за набавку лијекова за ријетка обољења. Набављено је седам лијекова за ријетка болести, а сви лијекови већ су испоручени УКЦ-у Републике Српске.