latinica  ћирилица
03/10/2022 |  12:35 ⇒ 12:40 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Не зна се кад ће прорадити Сјеверни токови

Гасоводи Сјеверни ток се могу поправити, али засад се не зна у ком временском оквиру би то могло да се уради, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Гасовод   (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

- Знамо да се то треба обновити и да, генерално, све може да се поправи. Не зна се на какву међународну сарадњу можемо да рачунамо у тој ситуацији, узимајући у обзир тако хистерично-антагонистичку позицију читавог колективног Запада према нашој земљи и, наравно, још увијек треба да се испитају та подручја и да се схвати шта је тамо доље, на дну, да би се утврдиле размјере катастрофе - рекао је Песков.

Он је додао да "постоје одређене стране или страна која у условима престанка функционисања тих крака гасовода добија могућност да продаје веће количине свог течног природног гаса по вишој цијени".

- Та земља је свима добро позната – то су Сједињене Америчке Државе. Такође постоје земље које имају војно-технолошке могућности да изведу такву саботажу. Свим стручњацима су такође познате те земље - рекао је Песков.

Са друге стране, како оцјењује, постоје земље које дефинитивно нису заинтересоване за то.

- То су европске земље које ће изгубити резервну руту за испоруку гаса која је толико потребна за економију. И постоје земље које продају тај гас које губе могућност да продају значајне количине гаса, као што је Русија - подвукао је портпарол Кремља.

На Сјеверном току 1 и Сјеверном току 2 откривена су цурења гаса 26. септембра.

Како је саопштила компанија оператор Норд стрим АГ, хаварија је без преседана и немогуће је процијенити временски оквир за ремонт.

Власти Њемачке и Данске не искључују да су узрок хаварије саботаже на гасоводима.