latinica  ћирилица
03/10/2022 |  13:22 ⇒ 13:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобел за медицину шведском генетичару Свантеу Пебу

Шведски генетичар Сванте Пебо добитник је Нобелове награде за психологију или медицину због његових открића у вези са геномима изумрлих хоминина и људском еволуцијом, објављено је данас у Стокхолму.
Нобелова награда -
Нобелова награда

Награду је додијелила Нобелова скупштина шведског Института Каролинска и новчани износ је 10 милиона шведских круна, што је више од 900.000 долара.

Нобелов комитет је саопштио да је Пебо "постигао нешто наизглед немогуће", када је секвенцирао први геном неандерталца и открио да се Хомо сапиенс укрштао са неандерталцима, пренио је Си-Ен-Ен.

Докази за његово откриће први пут су се појавили 2010. године, када је Пебо пронашао методе како да издвоји, секвенцира и анализира древни ДНК из костију неандерталца.

Захваљујући његовом раду, научници сада могу да упореде геноме неандерталаца са генетским записима данашњег човјека.

- Пебово основно истраживање довело је до потпуно нове научне дисциплине - палеогеномике - навео је комитет.

Додаје се да откривајући генетске разлике које разликују све живе људе од изумрлих хоминина, његова открића пружају основу за истраживање онога што нас чини јединственим људима.

Пебо је радио као директор Института Макс Планк за еволуциону антропологију у Лајпцигу у Њемачкој од 1997. године и почасни је научни сарадник у лондонском Природњачком музеју.

Награда за медицину отвара седмицу објављивања Нобелових награда - сутра ће бити за физику, у сриједу за хемију и у четвртак за књижевност.

Име овогодишњег добитника Нобелове награде за мир биће објављено у петак, а за економију 10. октобра.

Нобелова награда установљена је да би се одало признање истакнутим личностима за академска, културна и научна достигнућа, а први пут је додељена 1901. године.

Прошлогодишњи добитници Нобелове награде за медицину су Дејвид Џулијус и Ардем Патапоутиан који су открили рецепторе за температуру и додир.