latinica  ћирилица
03/10/2022 |  22:25 ⇒ 22:55 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Васкрс манастира Житомислић" (ВИДЕО)

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је отворена изложба фотографија "Васкрс манастира Житомислић" која представља фотографску ретроспективу живота манастира, историју његовог разарања и обнављања.
Требиње - отворена изложба фотографија "Васкрс манастира Житомислић" - Фото: СРНА
Требиње - отворена изложба фотографија "Васкрс манастира Житомислић"Фото: СРНА

Изложба је уприличена поводом 30 година од рушења и 20 година од почетка обнове манастира Житомислић, а први пут отворена је на дан Житомислићких мученика 26. јуна у музеју манастира Житомислић.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је новинарима да је значај ове изложбе у томе што је манастир Житомислић имао једну од важних улога у духовном животу српског народа на простору западне Херцеговине и долине Неретве, али и цијеле Херцеговине.

- Изузетно је значајно видјети не само духовни него и физички препород манастира Житомислић и због тога сви који живимо на овим просторима треба да будемо поносни, јер је он једно од духовних и културних средишта - рекла је Грујићева.

Она је додала да ће изложба у Музеју Херцеговине бити отворена у наредних десет дана.

Игуман манастира Житомислић Данило рекао је новинарима да је на изложби представљено неколико фотографија житомислићких мученика, старих фотографија изгледа манастира прије рата, као и фотографије које свједоче о рушењу, као и фотографије са освештања манастира Житомислић 2005. године.

- Данас је манастир Житомислић препознатљиво мјесто не само за наш народ, него и за туристе, поклонике, ходочаснике, људе других вјера и нација који долазе. Отворен је и нови музеј који свједочи о богатој култури коју имамо и баштинимо - рекао је игуман Данило.

Изложба "Васкрс манастира Житомислић" раније је представљена у Невесињу и Гацку, а биће организована и у Љубињу.