latinica  ћирилица
04/10/2022 |  10:13 ⇒ 10:20 | Аутор: sputniknews.com

Бивши амерички сенатор: Мотив за уништавање Сјеверних токова има прије свега Вашингтон

Мотив за уништавање гасовода Сјеверни ток и Сјеверни ток 2 је прије свега имао Вашингтон, изјавио је бивши сенатор америчке државе Вирџинија Ричард Блек у интервјуу Спутњику.
Цурење гаса (Фото: EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Цурење гаса (Фото: EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Ја сам професионални судија и гледам на злочине како у погледу мотива, тако и у могућностима да се уради нешто слично експлозији на великим дубинама океана. Мало је земаља које могу то да учине - рекао је Блек.

Сенатор је навео да су Сједињене Америчке Државе биле забринуте да ће како зима буде напредовала, људи у Европи почети да протестују, да захтијевају укидање санкција и обнављање испорука гаса.

- Мислим да је уништавање гасовода било невероватно згодно, онда нико не може да тражи да се гас пусти, јер је то сада немогуће учинити. И ко има мотив за тако нешто? Плашим се, да највише мотива за то имају ЦИА и Стејт департмент САД - навео је бивши амерички сенатор.

Он сматра да је мала вјероватноћа да је нека НАТО држава могла да спроведе такву операцију без координације са САД, пише Газета.Ру.

Раније је бивши савјетник шефа Пентагона Даглас Мекгрегор говорио о користима САД од хаварије на Сјеверним токовима. Према његовим ријечима, САД имају директну корист од уништавања гасовода јер то повећава зависност Европе од енергената из САД.

Мекгрегор је 30. септембра изјавио да су напад на Сјеверне токове могле да изврше или САД или Велика Британија. Он је навео да је апсурдно кривити Русију да је организовала хаварију и указао да Москви није у интересу да уништи свој вриједан пројекат.

Професор економије на Колумбијском универзитету Џефри Сакс је такође навео да сматра да су САД уплетене у хаварију гасовода.

На Сјеверном току 1 и Сјеверном току 2 откривена су цурења гаса 26. септембра. Како је саопштила компанија оператор Норд стрим АГ, хаварија је без преседана и немогуће је процијенити временски оквир за ремонт.

Власти Њемачке и Данске не искључују да су узрок хаварије саботаже на гасоводима.