latinica  ћирилица
04/10/2022 |  13:18 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Шпирић: Колегијуми оба дома да одлуче шта даље са акцизама и ПДВ-ом (ВИДЕО)

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас у Сарајеву, након што је због недостатка кворума отказана сједница овог дома, да би колегијум оба дома заједнички требало да одлуче шта даље са измјенама закона о акцизама и ПДВ-у.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је подсјетио да је данашњу хитну сједницу Дома народа заказао његов први замјеник Бакир Изетбеговић.

- Добили смо 22. септембра потписе пет делегата који су тражили хитну сједницу посвећену измјенама и допунама закона о ПДВ-у и закона о акцизама - рекао је Шпирић новинарима и додао да је након тога обавио разговор са члановима Колегијума, али да није постигнут консензус.

Према његовим ријечима, оцијењено је да у финишу предизборне кампање овако озбиљне теме имају политикантски карактер.

- Изетбеговић је заказао сједницу за данас, мада је као хитна могла бити заказана 27. септембра - рекао је Шпирић.

Он је констатовао да на данашњу сједницу, која је отказана због недостатка кворума, нису дошли чак ни они делегати који су потписали захтјев за њено сазивање, због чега је њихова залагања уназад пет мјесеци оцијенио као политикантство и предизборну кампању опозиције.

- Оно што могу да урадим јесте да закажем сједницу Колегијума и да затражимо заједничку сједницу колегијума оба дома, јер чини ми се да није сврсисходно да два дана након избора оба дома одлучују о тако важним питањима за будући сазив Савјета министара и оба дома Парламентарне скупштине БиХ - истакао је Шпирић.

Он је додао да ће консултовати оба колегијума како би се видјело да ли послије објављивања изборних резултата треба доносити овакве одлуке.

На дневном реду отказане сједнице били су извјештај о постизању идентичног текста Закона о допунама Закона о порезу на додатну вриједност и Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ.

Извјештаје о постизању идентичног текста за допуне, односно измјене ова два закона доставила је Заједничка комисија оба дома парламента БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић сазвао је хитну сједницу на основу члана 59 пословника Дома народа према којем замјеник Дома народа може сазвати сједницу уколико предсједавајући у року од три дана од примања захтјева то не учини или уколико је спријечен.

Захтјев за заказивање хитне сједнице упутили су делегати Дома народа Денис Бећировић, Асим Сарајлић, Муниб Јусуфовић, Златко Милетић и Младен Босић.

На данашњу сједницу дошло је свих пет делегата из Клуба Бошњака, из Клуба Хрвата Златко Милетић, док из Клуба Срба није дошао ниједан делегат.