latinica  ћирилица
05/10/2022 |  08:28 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Навршава се 22 године од петооктобарских промјена

Навршиле су се 22 године од масовних демонстрација грађана у Србији које су довеле до одласка са власти предсједника тадашње Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића.
Навршава се 22 године од петооктобарских промјена (Фото: EPAPHOTO/SASA STANKOVIC/SS) -
Навршава се 22 године од петооктобарских промјена (Фото: EPAPHOTO/SASA STANKOVIC/SS)

Демократска опозиција Србије је ултимативно затражила да Милошевић до 15.00 часова 5. октобра призна изборну вољу грађана изражену на савезним, предсједничким и локалним изборима одржаним 24. септембра.

Тог дана је више стотина хиљада људи из цијеле Србије протестовало, у организацији опозиционих странака, због непризнавања резултата предсједничких избора, на којим је оспорена побједа кандидата ДОС-а Војислава Коштунице.

Коалиција 18 опозиционих странака је тврдила да је њихов кандидат освојио 52,54 одсто гласова и одбацила могућност одржавања другог круга.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд из цијеле Србије, предвођене опозиционим лидерима, а процјењује се да се у центру града окупило око 100.000 људи.

Демонстранти су ушли и у зграду парламента Србије, а полиција је бацила сузавац у близини зграде Радио-телевизије Србије, која је запаљена.

Коштуница се предвече обратио грађанима са терасе Скупштине града, а потом и преко РТС-а.

Слободан Милошевић је 6. октобра признао изборни пораз, а Војислав Коштуница је 7. октобра положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао предсједник СР Југославије.

У протестима је погинула активисткиња ДСС-а Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је несрећним случајем пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од посљедица срчаног удара. Током протеста повријеђено је 65 људи.