latinica  ћирилица
07/10/2022 |  12:30 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Представа "Бела грива" отвара Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

Представом "Бела грива" у извођењу Позоришта лутака "Пинокио" из Београда у недјељу, 9. октобра, у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци биће отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу.

Почетак представе планиран је у 18.00 часова, а Фестивал ће трајати до суботе, 15. октобра.

Директор Дјечијег позоришта Српске Љиљана Лабовић Маринковић изразила је задовољство јер се на Фестивал пријавило 86 представа из земаља региона и свијета, а да је изабрано 13 представа из 10 држава.

- Велико је задовољство бити домаћин гостима из Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Турске, Јапана ... међу којима су и нека од највећих имена из умјетности дјечијег луткарства - рекла је Маринковићева на конференцији за новинаре.

Она је изразила жаљење и што је свјетска економска криза спријечила да на овогодишњу манифестацију дођу ансамбли из Пољске, Грчке, Бразила и Русије, јер нису могли да пронађу начин како да допутују у Бањалуку.

Селектор Фестивала Душко Мазалица рекао је да се наставља његовање луткарског облика позоришта за дјецу, те да луткарство тражи маштовитост, креативност, али и сведеност и једноставност.

Он је напоменуо и да је у луткарству богатство изражаја веће, али и вјештина креирања и вођења лутке кроз причу мора да буде тачнија и снажнија.