latinica  ћирилица
07/10/2022 |  17:52 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Отвореност за разговоре, поштовати Устав Српске

Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да ће у Сарајеву, прије свега, поштовати Устав Републике Српске и покушати да се договором постигну рјешења за добробит цијеле БиХ.

- Отворена сам за разговоре, за добро поступање са свима, имајући у виду да су моје обавеза и опредјељење да браним позицију Републике Српске у оквиру сваке одлуке која тамо треба да буде донесена - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да у Предсједништву БиХ не смије да станује блокада економских и других пројеката, као што је било до сада, са хидроцентралом "Бук Бијела", која је заједнички подухват Србије и Српске, те најавом блокирања када је ријеч о аеродрому у Требињу.

Цвијановић је подсјетила да је блокада била и када је ријеч о хрватским пројектима какав је Пељешки мост, али и на пројекту који је требао да доведе гас до Рафинерије у Броду.

- Од политичких опција које буду заступљене зависи да ли ћемо промијенити курс самоубилачких активности које су до сада биле на сцени и прећи на неку политику која ће значити: "Хајде да гледамо шта можемо у економском смислу да урадимо за наше грађане, како можемо да будемо, као заједничка институција БиХ, сервис ентитетима" - рекла је Цвијановић за Радио Београд један.

Истакавши да је видљиво да БиХ каска у односу на цијели регион, Цвијановићева је као добар примјер навела Србију и њен начин рјешавања одређених економских питања, труд да води дијалог са свима и настоји да изађе у сусрет потребама грађана.

Она је нагласила да је Република Српска градила и јачала своје институције имајући у виду да прво морају да буду довољно јаке да заштите своје надлежности, али исто тако да испоштују потребе својих грађана.

- Поносна сам на оно што смо успјели да урадимо и да покажемо коначно да смо најфункционалнији дио БиХ - поручила је Цвијановићева.

Када је ријеч о кандидату за бошњачког члана Предсједништва БиХ Денису Бећировићу, Цвијановићева је навела да неће да даје оцјене унапријед, да ће се видјети како све функционише, али да може да базира свој став на основу досадашњег искуства.

- Немам баш нека превелика очекивања, али вријеме је пред нама, па ћемо видјети - рекла је Цвијановићева и додала да је имала прилику да види врло "отровне" иницијативе Бећировића које су долазиле на рачун Српске.

Она је нагласила да и када је ријеч о Жељку Комшићу и његовом дјеловању у протеклом мандату као члану Предсједништва БиХ не очекује нека превелика помјерања набоље.

- Он је човјек који по ставу хрватског народа није њихов представник...Ја се не могу у то мијешати и говорити, јесте или није, али је очито да кажем то је такав доживљај - рекла је Цвијановић.

Она је додала да и други могу да граде своје оцјене о њој на основу оног што је до сада радила.

- На основу мог досадашњег политичког поступања знају да је мени приоритет Република Српска и да нећу да прихватим ствари, нити обавезе које су на штету Републике Српске - рекла је Цвијановић.

Она је појаснила да српски члан Предсједништва БиХ мора да води рачуна о позицији Републике Српске и да све што буде дефинисано као спољнополитички циљ или спољнополитичка стратегија мора да садржи интересе Српске, те да има право вета, а да у случају прегласавања одлука иде на Народну скупштину Српске.

Она је поновила да ће покушати да договором дође до одређених рјешења имајући у виду шта је њена улога, позиција и какав је то уставни капацитет Републике Српске.

- Заједнички органи су дјеловали на начин да нису били пријатељски расположени према својим грађанима, а када то кажем мислим на грађане Републике Српске - рекла је Цвијановић и додала да та пракса треба бити прекинута.

Она је оцијенила да функционисање заједничких институција зависи од спремности за договор три стране, умјесто трчања по страним амбасадама, што неки раде.

- Треба да се окренемо својим партнерима у оквиру БиХ, да сједнемо и договоримо оно што је добро за све - поручила је Цвијановић.