latinica  ћирилица
11/10/2022 |  09:53 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Калинић: Одлука ЦИК-а - опасан преседан који угрожава мир и стабилност

Одлука Централне изборне комисије БиХ о поновном бројању гласова за мјесто предсједника Републике Српске опасан је преседан који и Српску, али и БиХ потенцијално води у спиралу сукоба са несагледивим посљедицама и дефинитивно угрожава мир и стабилност ове земље, упозорио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Он је истакао да је ЦИК прекршио Изборни закон БиХ и процедуре постизборног процеса.

- ОХР, пошто је то само друга страна исте медаље, подржао је ову одлуку и постаје саучесник свега што се може догодити у наредном, кратком времену - указао је Калинић у изјави Срни.

Поставља се питање, каже Калинић, да ли ће на основу овог правног преседана у БиХ код сваких сљедећих избора бити тако да - уколико изборни резултат не буде у складу са политичким циљевима западних централа и њихових домаћих послушника /сада оличених у опозицији Српске/ слиједити ревидирање, и то без обзира на већинске гласове политички зрелог, одговорног и патриотски опредијељеног народа.

- Гласајући за Милорада Додика и Жељку Цвијановић народ је показао да Републику Српску не жели предати у руке иностраних протектора и тиме је показао да ни по коју цијену не види будућност Српске у таквој БиХ која би постојала мимо онога што је слово изворног Дејтона - рекао је некадашњи предсједник Народне скупштине Српске.

Он је подсјетио да је Додик јуче обзнанио да су се вреће са гласачким листићима три дана носиле у ЦИК "на изволите".

- Какав правни или политички кредибилитет онда може да има ЦИК ако је својевремено и њен избор био законски споран? као што је законски спорна и одлука коју је јуче донијела. Та одлука је својеврсни коперникански обрт ријетко виђен у пракси демократски спроведених избора. Изгледа да ово може само у `босанској авлији` - истиче Калинић.

Босном су, каже он, протеклих вијекова протутњали многи окупатори и још од тада је важила изрека "кадија те тужи - кадија ти суди".

Несумњиво је, сматра бивши лидер СДС-а, ријеч о покушају изборног инжењеринга и они који стоје иза тога треба да знају да то може произвести озбиљне невоље у Републици Српској, али неће мимоићи ни Босну.

- Не би требало да нас изненади ако би услиједио директан, недвосмислен, радикалан и масиван одговор бирачког тијела које је гласало за Додика. Надајмо се да до тога, ипак, неће морати да дође и да ће Додикова побједа и даље остати неупитна - констатовао је Калинић.

Комисија је јуче, на хитној сједници у Сарајеву, издала наредбу да се на територији Републике Српске и Брчко дистрикта поново преброје гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.