latinica  ћирилица
27/10/2022 |  15:18 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

ЦИК: Додик нови предсједник Републике Српске (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ данас је разматрала и усвојила извјештај Главног центра за бројање и главне контроле о обављеном контролном бројању за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У односу на првобитне резултате Општих избора за ниво предсједник/потпредсједник Републике Српске контрола поновног бројања потврдила је да је Милорад Додик кандидат са највећим бројем гласова - рекао је предсједник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина истакла је на данашњој сједници ЦИК-а да нема дилеме ко је побједник за ниво предсједника Српске након контролног бројања, а то је Милорад Додик.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао како немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувијек.

- Утврдили смо резултате избора за цијелу БиХ и не знам колико пута поново да бројимо, наћи ћемо исту ситуацију. И да поништимо резултате, поново нам се исто може десити - рекла је данас члан ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић на сједници Комисије.

На основу саопштеног на сједници, неће бити понављања избора.

Одлуку о утврђивању резултата ЦИК је донио након што је по његовој наредби од 10. октобра извршено контролно бројање гласова на изборима за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

Против одлуке гласала је само члан Вања Бјелица Прутина.

Централна изборна комисија БиХ донијела је данас у Сарајеву допунску одлуку о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ 2022. године према којој је Давор Прањић потпредсједник из реда хрватског народа.

Члан ЦИК-а Владо Рогић рекао је Срни да Прањић има 111 гласова више од Ивана Бегића.

На данашњој сједници ЦИК-а, на којој је донијета одлука о утврђивању и објављивању резултата за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске речено је да је највише гласова из реда Хрвата освојио Бегић.

Усвајању одлуке о утврђивању и објављивању резултата претходило је усвајање Извјештаја Главног центра за бројање о извршеном контролном бројању и Извјештаја контролора за транспорт, руковање и складиштење гласачких листића и осталог изборног материјала.