latinica  ћирилица
29/10/2022 |  08:55 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Туристички бум Српске: Више од 800.000 ноћења у првих девет мјесеци (ВИДЕО)

У Републици Српској у првих девет мјесеци боравило је око 800.000 туриста, што нас ставља у ранг 2019. године, прије пандемије, рекао је Марко Радић, руководилац сектора за промоцију у Туристичкој организацији Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Туризам - Фото: СРНА
ТуризамФото: СРНА

- До краја године очекујемо још најмање 200.000 ноћења. Ова година би требала бити са милионским ноћењима. Све више странаца је међу туристима, Нијемаца, Аустријанаца, Италијана, Турака. Сви су одушевљени нашим бањама, Република Српска има огроман туристички потенцијал - додао је Радић. 

У понедјељак се завршава коришћење туристичких ваучера, који су се и у овом кварталу показали као добар погодак.

- Искоришћено је око 19.000 ваучера. Највише у бањама, више од пола, од којих је доминантна била Бања Врућића у Теслићу - истакао је Радић. 

Међу онима који имају све више туриста јесте и Бањалука.

- Бањалука биљежи одличне резултате, преко 100.000 ноћења за девет мјесеци, и треба напоменути да ту нису урачунати приватни смјештаји, стан на дан. Вожња дајаком на Врбасу, близина аеродрома, повезаност са 15 градова широм Европе, природне љепоте, све су то предности које нуди Бањалука - нагласио је Радић.

Он се осврнуо и на Отворени Балкан, који би требао ставити у фокус управо туризам.

- Отворени Балкан у фокус је ставио туризам, и жао нам је што БиХ од почетка није дио тог пројекта, како би могли имати многобројне бенифите. Нажалост, политика нас је поново зауставила, и ставља нас у једну врсту изолације, у односу на остале земље - закључио је Радић.