latinica  ћирилица
07/11/2022 |  22:02 | Аутор: СРНА

Антић: Национални интерес изнад свих других интереса српског народа

Због притисака са којима се суочава српски народ национални интерес треба ставити изнад свих других интереса, поручио је вечерас из Бијељине српски историчар Дејан Антић.
Дејан Антић - Вишњићеви дани - Фото: СРНА
Дејан Антић - Вишњићеви даниФото: СРНА

Као дугогодишњи пријатељ бијељинског одбора Српског културног и просвјетног друштва "Просвјете", Антић је на свечаној академији посвећеној пјеснику Филипу Вишњићу истакао да је Вишњић данашњим Србима оставио завјет како се треба борити за своју државност, слободу, част и национално достојанство.

- Непријатељ не прашта слободарски дух, зато је српски народ на Косову и Метохији изложен потпуном укидању колективног и индивидуалног права и свакодневној физичкој и психичкој тортури, док се Републици Српско отимају суверенитет и дејтонска овлашћења са циљем централизације БиХ, што би значило нестанак српског народа, јер је само Српска гарант опстанка Срба западно од реке Дрине - рекао је Антић.

Он је позвао Србе да његују саборност, да се окупљају и чувају национални идентитет.

У бесједи о Вишњићу писац родом из Бијељине Миливоје Млађеновић је навео да је ријеч о великој и изузетно битној фугури за српску националну културу, пјеснику са којим почиње одвајање колективног пјевача и формирање индивидуалног пјевача, оцјењујући да је он нуклеус романтичарског пјесника.

- Вишњић није имао очињега вида, а видео је много даље и више него што су видели његови савременици, а често, бојим се, и наши савременици - рекао је Млађеновић.

Протођакон Бојан Чечар је на свечаној академији упозорио да и овај вијек пријети зулумом на свјетском нивоу, наводећи да данашње дахије покушавају једну врсту дигиталног зулума над цијелим свијетом, да све контролишу и да свиме владају, не само људима, него и људским душама.

Он је позвао Србе да уче од великана из своје прошлости, да буду освијешћени и чувају слободу и слободарски дух српског народа.

Чечар је истакао да је цијело дјело Вишњића промоција и говорење о слободи и о ослобођењу српског народа.

Свечана академија је централни догађај четвородневне културне манифестације "Вишњићеви дани" у Бијељини на којој су у Центру за културу "Семберија" наступили Хор "Србадија", глумци Градског позоришта "Семберија" и ученици бијељинске Гимназије "Филип Вишњић".