latinica  ћирилица
11/11/2022 |  07:31 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Додик: Чувајмо завјет наших предака!

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Дан примирја - дан када је Њемачка потписала капитулацију у Првом свјетском рату, истакавши да српски народ треба да буде поносан на своје претке који су извојевали велику побједу и исписали славне странице историје.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Српски народ је увијек тежио и борио се за слободу, поносно стајао на страни правде, слободе и антифашизма. Са поносом и посебним пијететом треба да чувамо успомену на све наше жртве, цивиле и ратнике, који су јуначки страдали од 1914. до 1918. године, а њихове храбре подвиге морамо да преносимо будућим генерацијама, као и да су мир и слобода једини прави пут ка бољој будућности - поручио је Додик.

Додик је подсјетио да је српска војска извела одсудну битку Првог свјетског рата и положила велике жртве.

- Никада нико, ни данас ни сутра, не смије да дозволи да се остваре разни покушаји ревизије историје и да се фокус за кривицу рата пребаци са освајачке на српску, ослободилачку војску како то заговарају одређени свјетски политички кругови. Српски народ је платио високу цијену да би се неко данас играо са нашим жртвама, јер је скоро трећина српског становништва дала живот за отаџбину, али и за нашу слободу данас - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Први свјетски рат или Велики рат за наше претке није био рат за моћ или доминацију, већ велики херојски чин праведне борбе за ослобођење и уједињење свих Срба.

Он је додао да малобројни српски народ са тако великим бројем жртава и гробова расутих по цијелом свијету заслужује дубоко поштовање и наклон.

- С тога и цвијет Наталијина рамонда, цвијет феникс, с поносом треба да носимо на својим грудима јер је он симбол примирја и српске војске, страдања и искушења кроз које је прошао српски народ током и послије Првог свјетског рата, али и симбол нашег васкрснућа. Слава јунацима и хвала им за све, а нама остаје света дужност да радом, патриотизмом и љубављу према Републици Српској и свом народу чувамо завјет наших предака - поручио је Додик.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

Симбол овог празника је цвијет Наталијине рамонде која симболише пут од пораза до побједе и васкрс српске војске и државе 1918. године.

Овај цвијет познат је и као цвијет феникс, а осим њега на амблему је и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета у знак сјећања на војнике који су прошли албанску голготу.