latinica  ћирилица
11/11/2022 |  07:50 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Обиљежавања Дана примирја у Српској у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима

Генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић положиће данас вијенац на бањалучком гробљу Свети Пантелија поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима.
Дан примирја - Фото: РТРС
Дан примирјаФото: РТРС

Полагање вијенца заказано је за 11.00 часова код Споменика жртвама велеиздајничког процеса.

На требињском Тргу слободе данас ће бити положен вијенац на Споменик ослободиоцима Требиња 1914-1918. године поводом обиљежавања 11. новембра - Дана примирја у Првом свјетском рату.

Из требињске Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци су најавили да ће вијенац положити шеф канцеларије Мирослав Марковић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима.

На Сокоцу ће бити положени вијенци на Споменик солунском борцу на којем су уписана 363 имена доборовљаца са подручја соколачке општине. Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ће вијенце положити делегација Амбасаде Србије у БиХ, општине Соколац и Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године.

Соколачко Удружење потомака и поштовалаца добровољаца сваке године организује обиљежавање 11. новембра - Дана потписивања примирја у Великом рату. Предсједник овог удружења Бранимир Ђурковић рекао је да у оквиру обиљежавања буду положени вијенци на Споменик солунском добровољцу на којем су уписана 363 имена доборовљаца са подручја општине Соколац.

Споменик српском добровољцима учесницима ратова за одбрану Србије од 1912. до 1918. постављен је крајем 2008. године на Сокоцу по узору на обиљежје српском ратнику испред Цркве Ружица на Калемегдану.

Центар за културу и информисање Источне Илиџе организује свечану академију поводом Дана примирја у Великом рату.

На академији ће говорити историчар Слободан Шоја, а пригодним програмом представиће се ученици Средње школе "28. јуни". Свечана академија биће одржана у Културнoм центру Источно Ново Сарајево.

Дан примирја у Првом свјетском рату, у коме је Србија имала огромне жртве, обиљежава као државни празник од 2011. године у Србији.

Грађани Србије на Дан примирја, као и током седмице која претходи том дану на реверима истичу значку која симболизује побједу у Великом рату – Наталијину рамонду.

Цвијет Наталијина рамонда је одабран у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

Први свјетски рат је започео нападом Аустроугарске на Србију, која је у том рату имала 1.248.136 погинулих или 28 одсто укупног становништва и 52 одсто мушког репродуктивног становништва.

Из Канцеларије су истакли да је улога Србије у Првом свјетском рату била од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата свјетских размјера.