latinica  ћирилица
16/11/2022 |  13:12 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Новоизабрани чланови Предсједништва преузели дужност; Прва предсједавајућа Жељка Цвијановић (ВИДЕО)

Новоизабрани српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић и хрватски Жељко Комшић положили су данас свечану заклетву и преузели дужност на Конститутивној сједници у Сарајеву.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Претходно им је предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић уручио сертификате.

Цвијановић је истакла током говора на инаугурацији да је од пресудног значаја за БиХ да се досљедно уважава Дејтонски споразум и уставна структура.

- Част ми је што имам прилику да вам се обратим, први пут у својству српског члана, а уједно и Предсједавајућег Предсједништва БиХ. На ову одговорну функцију сам, као што је познато, изабрана од стране грађана Републике Српске, којима на самом почетку желим да изразим захвалност за огромну подршку и указано повјерење. На протеклим изборима они су ми дали мандат да у Предсједништву БиХ заступам њихове интересе и браним уставну позицију како Републике Српске, тако и БиХ - навела је Цвијановић.

Бећировић је навео да ће регионална сарадња бити један од примарних интереса, што је уједно и важан предуслов за интеграцију БиХ у ЕУ.

- Добри односи са сусједима гарантују мир, стабилности, инвестиције, раст туризма и сваку другу сарадњу - рекао је Бећировић .

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да ће се и у наредне четири године у Предсједништву залагати за "наставак НАТО и ЕУ интеграција БиХ".

- Уложићу све потребне напоре како перспектива чланства БиХ у ЕУ не би била трајно уништена - најавио је Комшић наводећи и да је "чланство БиХ у НАТО примарни спољнополитички циљ".

Ово је осми сазив Предсједништва у постдејтонској БиХ, а први у коме ће жена обављати функцију колективног шефа БиХ. Прва предсједавајућа Предсједништва БиХ према ротацији биће Цвијановићева.