latinica  ћирилица
17/11/2022 |  13:11 ⇒ 19:33 | Аутор: РТС

Скуп о улагањима у обновљиве изворе енергије - биће формирано регионално тржиште (ВИДЕО)

Идемо на формирање регионалног тржишта, једни другима можемо много да помогнемо и само заједнички можемо да обезбиједимо будућност, поручио је предсједник Србије Александар Вучић након регионалне конференције "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на западном Балкану".
Скуп о обновљивим изворима на западном Балкану - Фото: РТРС
Скуп о обновљивим изворима на западном БалкануФото: РТРС

Тегелтија: За рјешавања ових проблема потребна регионална сарадња

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поручио је да се у БиХ произведе више електричне енергије него што је то потребно за потрошњу унутар саме БиХ.

- Наравно, количина електричне енергије коју ми извеземо умногоме зависи и од тога каква је хидролошка ситуација у земљи - додао је Тегелтија.

Указао је да су највећа ограничења и проблеми постројења која су давно изграђена и да су осим једне нове термоелектране, која је изграђена прије неколико година, све то постројења која су изграђена и траже много улагања и модернизације.

Додао је да се у БиХ око 60 одсто електричне енергије производи из термоелектрана и да се морају мијењати неке позиције.

- Свјесни смо да је за рјешења ових проблема и већине проблема наших земља потребна регионална сасрадња. Ми смо у региону, заједно са Србијом, покренули прву озбиљну инвестицију која представља заједничку изградњу хидроелектране Бук Бијела - нагласио је Тегелтија.

Додао је да због унутаршњих неспоразума у БиХ још није почео процес изградње те хидроелектране.

- Ове поруке о заједничким улагањима су јако добра порука и онима који покушавају овај процес да блокирају око ХЕ "Бук Бијела", да схвате да то не доноси никоме добро, већ само штету - нагласио је Тегелтија.

Истиче да постојеће капацитете у БиХ треба модернизовати.

- Отворени смо за сва друга улагања, посебно у обновљиве изворе енергије по принципу да ли само приватне инвестиције. Ја сам присталица да се то ради као јавно-приватно партнерство, да држава има дио свог учешћа у томе - додао је Тегелтија.

Поручио је и свим инвеститорима који су били данас на скупу да је тржиште БиХ  отворено за изградњу нових капацитета тзв. обновљивих избора енергије.

Ериксон: Овде смо да подијелимо знање у енергетској транзицији

Замјеник министра енергетике и специјални изасланик премијера Краљевине Норвешке Андреас Ериксен рекао је да је ова конференција исто толико важна колико је и благовремен заједнички изазов да обезбиједимо сигурне изворе енергије да обезбиједимо бољу будућност.

Према његовим ријечима, различите су компаније из Норвешке које преносе знање како зелена енергија може да помогне.

Напори ће допринијети да окружење буде јаче и више пријатељски настројено према инвеститорима, каже Ериксон.

- Честитам предсједнику Вучићу на овим напорима да се бави овим темама. У име норвешке владе почашћени смо што смо овде да подијелимо знања и знамо да је пред нама пуно посла да бисмо планове остварили и да бисмо били дио тога и помогли у енергетској транзицији - напоменуо је Ериксон.

Поставља се питање како да енергетска транзиција буде део енергетске иницијативе, да би системи били јачи, да буду отпорни на време и како би људи заједно са српском иницијативом допринели поојекту, рекао је он.

Рекао је да ће Вучић посјетити Норвешку за двије недјеље.

Вучић: Само заједнички можемо да обезбиједимо будућност

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је је за Србију ово питање о којем су данас разговарали од кључног значаја како краткорочно, тако и средњерочно и дугорочно.

- Ми радимо са Норвежанима и добили смо од њих препоруке шта као Србија морамо да урадимо. Добили смо краткорочне, средњорочне и дугорочне приоритете. Огроман је ниво инвестиција које ће морати да буду у енергетику, говорим о Србији само у зависности од извора од 17 до 32 милијарде евра у годинама пред нама да бисмо могли да опстанемо и имамо довољно гаса, струје и нафте - нагласио је Вучић.

Истакао је да ће то бити нови разлог раста, јер то је и једна прилика уз све проблеме са којима се суочава регион.

- Али, оно што су наши закључци данас је да идемо на формирање регионалног тржишта и да покушамо једни другима да помажемо, јер не можемо сви да имамо све. Неки имамо вишак струје у зимском неки у љетњем периоду, неки имамо веће гасне капацитете, неки ће тек да праве своје гасоводе - додао је Вучић.

- Једни другима можемо много да помогнемо и само заједнички можемо да обезбиједимо будућност - поручио је предсједник Србије.

Истакао је да ово није важно питање само ове зиме, већ и за оне које предстоје.

Указао је да су разговарали и са норвешким инвеститорима.

Поручио је да Србију чекају велике и тешке реформе и кроз јавна предузећа.

Рама: Морамо да регионализујемо тржишта када је реч о енергетици

Без сумње, у овим тешким временима оно што смо рекли када смо започели Отоврени Балкан и када смо били за шири сарадњу постаје све очигледнија, каже премијер Албаније Еди Рама.

- Морамо да регионализујемо наша тржишта и када је ријеч о енергетици, морамо да идемо изван граница - каже он.

Подсјечмо, скуп су организовале амбасаде Норвешке у Београду и Сарајеву у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Пословном асоцијацијом Норевешка-БиХ и норвешким партнерима за сарадњу у области енергетике.

Абазовић: Циљ је да се крене у изградњу нових енергетских објеката

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић нагласио је да тема није могла више да буде погођена, да је погођено у центар, јер не само државе западног Балкана, него и читава Европа су погођени енергетском кризом.

- Оно што можемо да кажемо да је неки заједнички закључак је да су земље западног Балкана изузетно отворене за искуства скандинавских земаља, нарочито Норвешке, када је у питању изградња нових енергетских објеката - рекао је Абазовић.

Указао је да је највише ријечи било обновљивим изворима енергије, те производњи зелене енергије.

Ковачевски: Прилика да се искористе могућности зелене енергије у Западном Балкану

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је ово прилика да се искористе могућности зелене енергије у земљама западног Балкана, али да развијемо овај регион као место стварања зелене енергије.

Напоменуо је "да смо свједоци подијела и неразумијевања у посљедњих 30 година".